SNS sa chystá spojiť referendum o národnom jazyku s predčasnými voľbami

TASR, TA3
15.10.2011 15:25

Rozšírené predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS) vydalo v predvečer 70. výročia Zvolenského manifestu vyhlásenie pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

SNS sa chystá spojiť referendum o národnom jazyku s predčasnými voľbami

Predseda národniarov Ján Slota vyzval všetky politické strany na zodpovednosť. Vyhlásil, že voľby rozhodnú o tom, či sa Slovensko dostane do područia cudzích ekonomík.

Predsedníctvo SNS uvítalo pád vládnej koalície. "Vyzýva dočasnú reprezentáciu Slovenskej republiky, aby striktne odmietla snahy eurobyrokracie v Bruseli podriadiť si malé štáty Európskej únie pri rozhodovacích procesoch v chystanom zrušení práva veta. Slovenská národná strana v pondelok vyzve prezidenta, aby súčasnú vládu odvolal," povedal Slota. Strana bude podporovať dočasnú úradnícku vládu.


Predsedníctvo strany sa dohodlo aj na tom, že sa pokúsia spolu s termínom predčasných parlamentných volieb vyhlásiť referendum o používaní jediného štátneho jazyka. Momentálne aktivisti strany stále zbierajú podpisy pod petíciu potrebnú pre vyhlásenie referenda. "Toho času máme okolo 248.000 až 250.000 podpisov. Je to náročné, pretože musíme kontrolovať, či sú podpisy právoplatné. Očakávame, že do konca roka sa nám podarí vyzbierať tých 400.000 platných podpisov, ktoré by sme mohli predložiť do kancelárie pána prezidenta. Vyšlo to akurát pred predčasnými voľbami. Keď bude petičná akcia úspešná, mohli by sme spojiť hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách aj s referendovou otázkou," vyhlásil Slota.
Stranu Sloboda a Solidarita odmietajú národniari podporiť pri podaní podnetu na Ústavný súd SR pre hlasovanie o zákonnom návrhu v krátkom čase po sebe.

"Slovenská národná strana euroval odmieta, nechceme sa podieľať na financovaní cudzích. Odmietame však robiť krovie strane, ktorá je pre nás len marketingovou agentúrou a do politiky si prišla robiť iba obchody," dodal šéf národniarov Ján Slota.

Členovia rozšíreného predsedníctva SNS prešli po rokovaní k pamätníku Zvolenského referenda vo Zvolene. Na mieste, ktorého vybudovanie podporili národniari, predniesol Ján Slota prejav, v ktorom pripomenul stretnutie Andreja Hlinku s Martinom Rázusom pred 70 rokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok