Agentúra Moody's znížila rating 28 španielskym bankám

TASR, TA3
26.6.2012 06:51

Ratingová agentúra Moody's znížila v pondelok úverové ratingy 28 španielskym bankám. Podľa agentúry obmedzená úverová schopnosť Španielska "znamená slabší úverový profil pre španielske banky".

Agentúra Moody's znížila rating 28 španielskym bankám
SITA

Agentúra Moody's pristúpila k tomuto kroku len niekoľko hodín po tom, ako Madrid oficiálne požiadal eurozónu o poskytnutie záchranného úveru na rekapitalizáciu španielskych bánk.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos poslal predsedovi Euroskupiny Jeanovi-Claudovi Junckerovi list s oficiálnou žiadosťou o pomoc. Na základe žiadosti v liste by pomoc mali španielske banky čerpať predbežne cez španielsky fond na záchranu bánk FROB, s čím ale napríklad Medzinárodný menový fond (MMF) nesúhlasí. Podľa jeho šéfky Christine Lagardeovej by pomoc mali dostať priamo banky, aby sa nenavyšoval dlh krajiny.

Naopak, najsilnejšia ekonomika eurozóny Nemecko trvá na tom, aby sa dodržiavali súčasné pravidlá, ktoré umožňujú poskytnutie pomoci len vláde, pričom tá bude zodpovedná za jej splatenie. Niektorí investori sa však obávajú, že banky by nemuseli vláde úvery splatiť, čo by potom štát donútilo splácať ich na vlastné náklady a posunulo ho bližšie k osudu Grécka, Írska a Portugalska. Tie museli požiadať o pomoc pre svoje ekonomiky ako celok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok