Slovákom patrí len 2,44 % z 13.000 platných patentov v SR

TASR
25.6.2012 19:58

V Patentovom registri Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR je podľa informácií jeho predsedu Ľuboša Knotha platných takmer 13.000 patentov, z nich však len 2,44 % patrí Slovákom, teda 316 patentov.

Slovákom patrí len 2,44 % z 13.000 platných patentov v SR
SITA

"Prevládajú európske patenty s určením pre Slovensko, ktoré patria pod gesciu Európskeho patentového úradu. Situácia u patentov, ktorých majiteľmi sú Slováci, nie je dobrá, pretože patentov je žalostne málo. Svedčí to aj o tom, že v našej krajine nemáme vytvorenú proinovatívnu klímu," poznamenal dnes v Bratislave Knoth na diskusnom fóre Hospodárskych novín (HN) pod názvom Ako podporuje priemyselné vlastníctvo inovácie a ekonomický rast.

"Z tých 316 platných patentov patriacich slovenským majiteľom len približne 10 %, teda 32 patentov, vlastnia univerzity. K tým aktívnejším tomto smere rozhodne radíme Žilinskú univerzitu v Žiline, Technickú univerzitu v Košiciach a Technickú univerzitu vo Zvolene. Slovenská akadémia vied je napríklad majiteľom 11 patentov," spresnil.

Nelichotivá štatistika je podľa predsedu ÚPV SR do značnej miery odrazom rokmi zanedbávanej situácie v oblasti vedy, výskumu a vývoja, teda inovačného podhubia, z ktorého pri rozumných a systematických krokoch určite mohlo vzniknúť viac, ako sa doteraz dokázalo. "Obávam sa však, že ak nedokážeme stimulovať malé a stredné podniky, teda podniky, ktoré môžu inovatívne prichádzať do podnikateľského prostredia, ako aj univerzity, tak tie čísla bohužiaľ nemajú šancu sa zlepšiť," zdôraznil.

Podčiarkol, že Slovensko v inováciách značne zaostáva za vyspelými krajinami Európy. "Kým napríklad Fínsko, ktoré má približne toľko obyvateľov ako naša krajina, vkladá ročne do vedy a výskumu 3,5 % HDP a patrí medzi najlepšie v investovaní do tohto odvetvia. Na Slovensku žiaľ chceme do roku 2020 zvýšiť celkovú úroveň verejných a súkromných investícií do vedy a výskumu na 1,8 % HDP, teda ani nie na polovicu fínskej úrovne," dodal predseda ÚPV SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok