Žilina narazí v 2. predkole LM na izraelský Hapoel Kirjat

TA3, TASR
25.6.2012 19:17

Futbalisti slovenského majstra MŠK Žilina sa v 2. predkole Ligy majstrov 2012/2013 stretnú s izraelským klubom Hapoel Kirjat Šmona. Rozhodol o tom pondelňajší žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

Žilina narazí v 2. predkole LM na izraelský Hapoel Kirjat
SITA

Prvé súboje 2. predkola LM 2012/2013 sú na programe 17.-18. júla, odvety potom 24.-25. júla. Šesťnásobný slovenský šampión by mal mať v prvom zápase proti izraelskému šampiónovi výhodu domáceho prostredia. V pondelok sa vo Švajčiarsku žrebovali prvé dve predkolá, celkovo je v nich zainteresovaných 37 klubov. Žilina bola v 2. predkole medzi nasadenými, keďže má klubový koeficient 14,974.

V tomto ročníku LM, ktorý budúci rok vyvrcholí v máji vo finále v Londýne, bude bojovať spolu 76 klubov z 52 členských krajín UEFA. Už štvrtý rok po sebe sa LM hrá systémom, ktorý dáva aj klubom s nižším rankingom väčšiu šancu dostať sa do vytúženej hlavnej fázy. V sezóne 2010/2011 sa to podarilo aj futbalistom MŠK Žilina. Tím českého kouča Pavla Hapala sa vtedy po 1. FC Košice a Artmedii Petržalka stal len tretím klubom zo Slovenska, ktorému sa podaril prienik do skupiny LM.

Od 3. predkola sa účastníci rozdelia do tzv. majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V majstrovskej vetve sa tímy nemôžu stretnúť s klubmi krajín z prvých trinástich miest v päťročnej klasifikácii UEFA - Anglicka, Španielska, Talianska, Nemecka, Francúzska, Ruska, Ukrajiny, Portugalska, Holandska, Turecka, Grécka, Dánska a Belgicka. Slovensku aktuálne v klasifikácii patrí 25. miesto s koeficientom 14,499 bodu.

Priamu účasť v skupine má už zabezpečenú 22 klubov - Chelsea Londýn (Angl.), FC Barcelona (Šp.), Manchester United (Angl.), Bayern Mníchov (Nem.), Real Madrid (Šp.), Arsenal Londýn (Angl.), FC Porto (Port.), AC Miláno (Tal.), FC Valencia (Šp.), Benfica Lisabon (Port.), Šachtar Doneck (Ukr.), Zenit Petrohrad (Rus.), Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.), Manchester City (Angl.), Olympiakos Pireus (Gr.), Ajax Amsterdam (Hol.), Juventus Turín (Tal.), Paríž Saint-Germain (Fr.), Galatasaray Istanbul (Tur.), Borussia Dortmund (Nem.), HSC Montpellier (Fr.) a FC Nordsjaeland (Dán.).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok