Zo zahraničia prichádzajú gratulácie. Blahoželali Porošenko i Babiš

TA3 TASR
31.3.2019 13:59

Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky zablahoželali viacerí zahraniční lídri. Gratulácie prišli od našich susedov z Českej republiky a Ukrajiny, ale aj od litovskej prezidentky Dalie Grybauskaiteovej.

Porošenko jej zaželal úspechy

Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky zablahoželal v nedeľu aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. Prostredníctvom sociálnej siete Twitter Porošenko napísal: "Srdečne blahoželám novozvolenej prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej. Želám vám veľa úspechov pri službe Slovensku za prosperitu národa. Som presvedčený o ďalšom posilňovaní bilaterálnych vzťahov medzi našimi dvoma krajinami."

Na Ukrajine sa v nedeľu konajú prezidentské voľby. Právo odovzdať hlas niektorému z 39 kandidátov má približne 30 miliónov Ukrajincov. Očakáva sa, že nikto z kandidátov nezíska podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší sa tak zrejme stretnú v druhom kole volieb, naplánovanom na 21. apríla.

Hlavným favoritom prezidentských volieb je podľa prieskumov komik Volodymyr Zelenskyj. Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie, zverejneného vo štvrtok, chce Zelenskému dať svoj hlas 20,9 percenta respondentov. Úradujúceho prezidenta Petra Porošenka mieni podporiť 13,7 percenta a bývalú premiérku Juliju Tymošenkovú 9,7 percenta opýtaných.

Babiš: Viedla férovú kampaň

Čaputovej k zvoleniu za prezidentku zablahoželali aj českí predstavitelia. Český premiér Andrej Babiš zablahoželal Čaputovej prostredníctvom sociálnej siete Twitter:

"Gratulujem Zuzane Čaputovej k víťazstvu. Viedla férovú kampaň a zostala sama sebou. Nech sa jej darí spájať všetkých ľudí v nám najbližšej krajine, na Slovensku." Na adresu jej neúspešného súpera Maroša Šefčoviča Babiš napísal, že "prijal prehru korektne""Prajem mu úspešné pôsobenie v Európskej komisii a teším sa na ďalšiu spoluprácu," dodal český premiér.

Hovorca českého prezidenta Miloša Zemana, Jiří Ovčáček, takisto zablahoželal Zuzane Čaputovej prostredníctvom Twitteru: "Blahoželáme Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prezidentských voľbách na Slovensku. Veríme, že česko-slovenské vzťahy a spolupráca Vyšehradskej štvorky zostanú nadštandardné. Tešíme sa na stretnutie v Českej republike!" dodal Ovčáček.

Teší sa na zaujímavé rozhovory

Prezidentky Litvy a Estónska blahoželali v nedeľu Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prezidentských voľbách v SR. "Gratulujem, Zuzana Čaputová, novozvolená prezidentka Slovenska! Želám vám veľa úspechu pri službe svojej krajine a jej obyvateľom!" napísala na Twitteri litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. Bývalá eurokomisárka je prvou ženou na poste hlavy štátu v Litve od júla 2009. Jej druhé funkčné obdobie sa končí tento rok a o tretie sa už uchádzať nemôže.

Rovnakú platformu využila aj prvá prezidentka ďalšej pobaltskej krajiny, Estónska, Kersti Kaljulaidová, ktorá nastúpila do funkcie v októbri 2016. Ku svojej gratulácii dodala: "Teším sa na mnohé zaujímavé rozhovory, plodnú bilaterálnu spoluprácu a spoločnú ochranu našich hodnôt a zásad."

Slováci vysielajú Európe signál nádeje

Ku gratuláciám sa pridala aj súčasná predsedníčka Valného zhromaždenia OSN María Fernanda Espinosová. "Blahoželám Zuzane Čaputovej k jej zvoleniu za prvú prezidentku Slovenska. Potrebujeme viac žien pri moci, aby sme dosiahli zmenu. Pokračujme v budovaní sveta so skutočnou rovnosťou pohlaví," napísala vo svojom tvíte bývalá ministerka zahraničných vecí juhoamerického Ekvádora.

Líder politickej skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu v Európskom parlamente a koordinátor EP pre brexit Guy Verhofstadt na Twitteri blahoželal "liberálnej prezidentke pre Slovensko""Slováci svojimi voľbami vysielajú Európe signál nádeje: humanizmus, slušnosť, solidarita a odvaha. Čerstvý vietor do liberálnych a centristických plachiet, formujme Európu spolu!" dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok