Voľby boli bez kuriozít. Komisia potvrdila Čaputovej triumf

TA3 TASR
31.3.2019 12:26

Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Bez zaujímavostí, bez kuriozít

Prezidentské voľby boli pokojné, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány ich charakterizoval ako voľby bez organizačno-technických zaujímavostí. Komisia prijala počas volebného dňa desiatky podnetov, ktoré neboli závažného charakteru.

"Tieto voľby boli až veľmi pokojné a tradičné, nejakých zaujímavostí a kuriozít v nich veľa nenájdeme. Podnety, ktorými sa štátna komisia zaoberala, sa týkali otázky pozorovania vo volebných miestnostiach, čo pozorovateľ môže, nemôže. Týkali sa celkovo aj poriadku vo volebnej miestnosti, ale v mnohých prípadoch už štátna komisia len odkazovala na svoje predchádzajúce uznesenia, kde upozorňovala, že táto otázka už dosť dávno bola vyriešená," priblížil Bárány na nedeľnej tlačovej konferencii, na ktorej boli potvrdené oficiálne výsledky volieb.

Oproti prvému kolu účasť klesla

"Na základe takéhoto výsledku volieb, sčítania hlasov aj štátna komisia skonštatovala svojím uznesením, že za prezidentku SR bola zvolená pani Zuzana Čaputová," vyhlásil predseda komisie Eduard Bárány, ktorý zagratuloval víťazke volieb. Poďakoval zároveň všetkým ďalším kandidátom, ktorí sa zúčastnili na voľbách, a tiež tým, ktorí sa podieľali na ich organizácii.

Čaputovú volilo 1.056.582 voličov, Šefčovičovi odovzdalo svoj hlas 752.403 voličov. Volebná účasť dosiahla 41,79 percenta, čo je 1.847.417 voličov. Oproti prvému kolu bola účasť nižšia, vtedy prišlo hlasovať 2.158.859 voličov, čo je 48,74 percenta hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok