Rokovanie parlamentu aj o Istanbulskom dohovore

TA3 SITA
29.3.2019 07:53

Rokovanie o Istanbulskom dohovore otvorilo štvrtý deň 43. schôdze parlamentu. Poslanci sa v názore na Dohovor rozchádzali. Slovenská národná strana prišla s iniciatívou, aby parlament prijal uznesenie k procesu ratifikácie Dohovoru.

Podpredseda SNS Jaroslav Paška v pléne predstavil návrh uznesenia, podľa ktorého by NR SR mala požiadať vládu SR, aby proces smerujúci k ratifikácii Istanbulského dohovoru ukončila. Nezaradená poslankyňa Simona Petrík si myslí, že Istanbulský dohovor je dobrý, prínosný a komplexný dokument. "Jeho jediným cieľom je zvýšiť úroveň ochrany žien pred násilím. Dohovor má širokú podporu. Podporilo ho 45 krajín Rady Európy, aj samotná Európska únia. Má podporu odborníkov aj organizácií, ktoré sa venujú právam žien," uviedla v rozprave poslankyňa.

Poslancov zamestnajú viaceré poslanecké návrhy. Skupina poslancov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti navrhuje novelu ústavného zákona, ktorej cieľom je posilnenie práva občanov Slovenskej republiky zúčastňovať sa na správe vecí verejných prostredníctvom inštitútu referenda. OĽaNO navrhuje, aby sa referendum konalo v rovnaký deň, ako sa budú konať voľby alebo ľudové hlasovanie na celom území Slovenskej republiky alebo voľby do orgánov územnej samosprávy.

Plénum sa venuje aj návrhu novely zákona o volebnej kampani. Cieľom novelizácie, ktorú navrhuje OĽaNO, je umožniť vysielanie politickej reklamy aj počas volieb do orgánov územnej samosprávy. Ďalším z cieľov návrhu zákona je upraviť postup vo vysielaní diskusných programov v čase volebnej kampane pri voľbách do orgánov územnej samosprávy tak, aby sa vysielanie týchto programov nepovažovalo za zmenu programovej služby, ktorú by vysielatelia museli dodatočne oznamovať Rade pre vysielanie a retransmisiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok