Rammstein opäť pobúril, vo videu naráža na koncentračné tábory

TA3 ČTK
28.3.2019 19:00

Ostrú kritiku vyvolal teaser nemeckej rockovej kapely Rammstein k novému singlu. Video ukazuje členov skupiny čakajúcich na popravu obesením. Na sebe majú pruhované mundúry, aké nosili väzni v koncentračných táboroch. Zábery podfarbené inštrumentálnou hudbou na konci klipu vystrieda slovo Deutschland vyobrazené lomeným gotickým písmom.

Rammstein opäť pobúril, vo videu naráža na koncentračné tábory
reprofoto Youtube.com

Na klope jedného zo štyroch hudobníkov je žltá hviezda podobná tej, ktorú museli za nacizmu nosiť Židia. Predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku Josef Schuster k tomu poznamenal, že mnoho umelcov sa vo svojich dielach vysporiadava s holokaustom dôstojným spôsobom. "Ale kto zneužíva holokaust na marketingové účely, koná nemorálne," povedal Schuster. Ak by kapela Rammstein prostredníctvom nového videoklipu profitovala z holokaustu, bolo by to nevkusné a bol by to výsmech miliónom ľudí, ktorí počas vojny trpeli a boli zavraždení hrozným spôsobom, zdôraznil Schuster.

Splnomocnenec spolkovej vlády pre boj proti antisemitizmu Felix Klein povedal, že v zásade nemožno proti umeleckému vyrovnaniu s holokaustom nič namietať. "Pokiaľ ale video bolo vystavené len kvôli provokácii a na podporu predaja, aby vyvolalo škandál a pozornosť, potom tým bola prekročená červená línia, "vyhlásil Klein. Podľa neho je potrebné počkať, s čím kapela vo svojom novom albume príde. "Ak by to boli piesne namierené proti nenávisti voči Židom, bol by som príjemne prekvapený," povedal Klein.

Kapela už medzitým na Youtube zverejnila celý videoklip.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok