Učitelia prišli do škôl v čiernom, Lubyová chce zlepšiť ich ochranu

TA3 TASR SITA
28.3.2019 09:27

V deň narodenia Jana Amosa Komenského prišli učitelia vo viac ako 1100 školách na celom Slovensku oblečení na vyučovanie v čiernom, aby vzdali úctu "smutnej pravde o našom školstve". Ministerka školstva reagovala, že chce zlepšiť ich ochranu aj situáciu v školstve.

Čakajú na systémové zmeny

Informoval o tom Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov. ISU sa podľa slov učiteľky Márie Rotheinsteinovej nestotožňuje s rozhodnutiami, ktorými sa snaží vláda na čele s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu Martinou Lubyovou budiť dojem pozitívnych zmien. "Chceme vyjadriť svoju nespokojnosť so stavom, v ktorom sa naše školstvo nachádza. Chýbajúce systémové zmeny, na ktoré márne čakáme, nedostatočné financovanie a platové podmienky učiteľov na chvoste Európy, ale aj rozkrádanie eurofondov, ktoré majú byť určené pre naše deti, cielená likvidácia slovenskej vedy, zákon o pedagógoch, ktorý nie je odrazom potrieb slovenského školstva," uviedla Rotheinsteinová.


Učiteľ Michal Tlelka poznamenal, že k lepšiemu školstvu nepomôžu príspevky na lyžiarske výcviky alebo obedy zadarmo. "My neodchádzame. Ak si chceme zachovať učiteľskú česť a hrdosť, nemáme na výber. Budeme vo svojich aktivitách na obrodu slovenského školstva pokračovať," povedal. Zároveň vyzval ministerku školstva, aby začala konať alebo aby zo svojej funkcie odstúpila.

Najmasovejší protest od štrajku učiteľov

Podľa Crmomana je Deň učiteľov v čiernom najmasovejším protestom od štrajkov učiteľov v roku 2016. Do protestu sa podľa neho zapojili pedagógovia materských, základných, stredných aj vysokých škôl zo všetkých krajov Slovenska. "Chceme upozorniť na to, že petíciu za stiahnutie návrhu nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch podpísalo viac ako 19.000 podporovateľov. Loptička je teraz na strane vlády a poslancoch parlamentu. Budeme pozorne sledovať, ako budú poslanci o tomto zákone hlasovať, a to ovplyvní ďalšiu formu nátlakových akcií, v ktorých budeme pokračovať," dodal Crmoman.

K učiteľom sa vo štvrtok pripoja aj farmári, ktorí sa počas protestnej jazdy prezlečú do čierneho na znak solidarity s učiteľmi. Protestné akcie slovenských učiteľov podporuje aj vedenie Pedagogickej komory v Česku. "Odporúčame českým učiteľom, aby vyjadrili podporu kolegom zo Slovenska tým, že vo štvrtok 28. marca prídu do práce v smútočnom – buď v čiernom oblečení, alebo s čiernou páskou," uvádza sa v stanovisku českej komory.

Ministerka chce zlepšiť situáciu

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová chce, aby sa zlepšila atmosféra a situácia v školstve. Uviedla to v reakcii na Deň učiteľov v čiernom. Rezort školstva reagoval, že zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch sa pripravuje od roku 2017. "Odvtedy prešiel rozsiahlymi diskusiami pracovných skupín, riadnym legislatívnym procesom a predĺženou lehotou pri podávaní zákona do medzirezortného pripomienkového konania, o ktorý nás požiadal Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ako aj ďalšie partnerské profesijné združenia a asociácie," povedal rezort školstva s tým, že do diskusie a rokovaní boli zapojené všetky relevantné subjekty, vrátane Slovenskej komory učiteľov. "Práve tento participatívny proces svedčí o tom, že počas celej tvorby zákona ministerstvo školstva rokuje s reprezentatívnymi organizáciami a zohľadňuje pripomienky a požiadavky z ich strany," uviedlo ministerstvo školstva. Momentálne sa zákon nachádza v druhom čítaní.

"Ministerstvo školstva pod vedením Lubyovej dlhodobo vyvíja kroky k zlepšeniu podmienok a ohodnoteniu pedagógov, o čom svedčí zvýšenie platov všetkých učiteľov, zachovanie možnosti získavania príplatkov aj v budúcom vzdelávacom systéme a zvyšovanie platov mladým začínajúcim pedagógom," uviedol rezort školstva. Lubyová vníma, že nie je všetko len o platoch a je potrebné zlepšovať aj prostredie a vzťahy, v ktorých učitelia pôsobia. "Sú vystavovaní novým tlakom zo strany spoločnosti. Aj preto sme sa rozhodli v novom zákone zakotviť právo na ochranu pred prejavmi sociálno – patologického správania, čiže zlepšiť ochranu pedagógov pri výkone profesie. Chcem, aby sa zlepšila atmosféra a situácia v školstve, aby nám pomohla spolu v pozitívnom duchu zlepšovať ďalej podmienky pre výkon činnosti pedagóga," uviedla Lubyová. Zároveň pri príležitosti dnešného Dňa učiteľov poďakovala pedagógom za ich svedomitú prácu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok