Taliansko postúpilo cez Anglicko do semifinále, rozhodli penalty

TASR
25.6.2012 07:13

Talianski futbaloví reprezentanti zvíťazili v nedeľňajšom záverečnom štvrťfinále EURO 2012 nad Anglickom po remíze 0:0 a jedenástkovom rozstrele 4:2 a postúpili do semifinále, v ktorom si zmerajú sily s Nemeckom.

Taliansko postúpilo cez Anglicko do semifinále, rozhodli penalty
SITA

Anglicko - Taliansko 0:0, 2:4 na 11-tky
Rozhodcovia: Proenca - Miranda, Santos (všetci Port.), ŽK: Barzagli, Maggio (obaja Tal.), 64.000 divákov
jedenástkový rozstrel: Balotelli 0:1, Gerrard 1:1, Montolivo nedal, Rooney 2:1, Pirlo 2:2, Young nedal, Nocerino 2:3, Cole nedal, Diamanti 2:4

zostavy a striedania:

Anglicko: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (60. Walcott), Gerrard, Parker (94. Henderson), Young - Rooney - Welbeck (60. Carroll)
Taliansko: Buffon - Abate (91. Maggio), Barzagli, Bonucci, Balzaretti - Pirlo - Marchisio, Montolivo, De Rossi (80. Nocerino) - Balotelli, Cassano (78. Diamanti)
/postúpilo Taliansko/

Posledné štvrťfinále začalo zostra. V 3. minúte Marchisio poslal spätnú prihrávku na De Rossiho, ktorý sa spoza vápna z voleja oprel do lopty, no jeho parádna strela skončila len na tyčke. O dve minúty odpovedali superšancou aj Angličania. Johnson vystrelil z päťky, no Buffon zázračne zastavil loptu ešte pred bránkovou čiarou. Angličania pokračovali v ofenzíve a v 16. minúte prišla ďalšia výborná akcia.

Johnson poslal sprava center do šestnástky, na ktorý si výborne nabehol Rooney, ale tiesnený obrancom poslal hlavičku nad brvno. Zápas mal rýchle tempo a aj keď chýbal gól, ofenzívne chúťky oboch mužstiev dostali divákov na tribúnach do varu. Krátko pred koncom úvodnej polhodiny sa dostal za anglickú obranu Balotelli, ale príliš váhal a Terry stihol zablokovať jeho strelu. Ten istý hráč mohol otvoriť skóre v 42. minúte. Pirlov center predĺžil do vápna Cassano, ale Balotelli opäť neuspel.

Duel nestratil náboj ani po prestávke. Lepšie odštartovali Taliani, ktorí si v 52. minúte vypracovali ďalšie gólové príležitosti. Najprv spoza šestnástky vypálil De Rossi, brankár Hart vyrazil loptu rovno pred Balotelliho, ale vzápätí zmaril aj jeho pokus. Do tretice pálil z voleja Montolivo, ale nepresne. V 64. minúte zase pohrozil Young, ale jeho zblokovaná strela skončila vedľa pravej tyčky Buffonovej bránky. Záverečná dvadsaťminútovka riadneho času už bola v réžii "Squadra Azzurra".

Taliani držali loptu a súpera nepúšťali do nebezpečných situácií, pričom sami niekoľkokrát pohrozili. V 89. minúte dostal výbornú prihrávku za obranu striedajúci Nocerino, no ani jemu sa nepodarilo skórovať. V poslednej sekunde ho zablokoval Johnson. Gól už v riadnom hracom čase nepadol a tak nasledovalo predĺženie. V 101. minúte poslal Diamanti točený center do malého vápna a Angličanov zachránila opäť tyčka. V 115. minúte Nocerino hlavou skóroval, ale rozhodca správne neuznal gól pre ofsajd. Po jedenástkovom rozstrele postúpili do semifinále Taliani, ktorí zvíťazili 4:2.


hlasy po zápase:
Cesare Prandelli, tréner Talianska: "Odohrali sme výborný zápas a zaslúžili sme si zvíťaziť už pred rozstrelom, no udržali sme si chladnú hlavu a nakoniec sme boli šťastnejší. Angličania boli veľmi silní súperi a práve preto hovorím, že chlapci hrali so srdcom a ukázali charakter. Nemci sú favoriti, ale teraz nás nechajte užiť si toto víťazstvo."

Alessandro Diamanti, stredopoliar Talianska: "Toto víťazstvo bolo náš veľký cieľ. Teraz sa musíme perfektne pripraviť na ďalší veľký zápas. Nemecko bolo doteraz najlepšie na turnaji."


Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Hráči odovzdali všetko a fanúšikovia ich výkon ocenili. Pred rozstrelom som si myslel, že by sa to mohlo vydariť, ale nevyšlo to."


Steven Gerrard, stredopoliar a kapitán Anglicka: "Odchádzame so vztýčenou hlavou, no to nevylieči naše zlomené srdcia. Hráči odovzdali na ihrisku všetko. Myslím si, že sme mohli mať trošku viac šťastia, ale nevyšlo to."

<iframe frameborder="0" width="480" height="323" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xrqn5o"></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/xrqn5o_ia-footyroom-com_animals" target="_blank">ia footyroom.com</a> <i>by <a href="http://www.dailymotion.com/footyroom" target="_blank">footyroom</a></i>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok