Protesty policajtov v Bolívii by mohli prerásť do puču

SITA
24.6.2012 12:29

Vláda sa obáva, že policajný štrajk za vyššie mzdy môže vyústiť v jej zvrhnutie.Niektoré náznaky takýto scenár pripúšťajú.

Protesty policajtov v Bolívii by mohli prerásť do puču
SITA

Bolívijská vláda nasadila armádu do ulíc väčších miest pre obavy, že štrajkujúca polícia by sa mohla pokúsiť uskutočniť prevrat. Ministerka informácií Amanda Davilová v sobotu vyhlásila, že policajti štrajkujúci za vyššie mzdy sa zásobujú zbraňami a vyzývajú ďalšie jednotky, aby zložili zbrane, čo môže znamenať, že pripravujú puč. O príprave násilného prevratu podľa nej hovoria aj správy tajných služieb. Minister obrany Ruben Saavedra preto rozmiestnil v uliciach vojenské hliadky, ktoré majú podľa neho "chrániť súkromný majetok a zaistiť verejný poriadok".

Štrajk policajtov prerástol do vzbury vo štvrtok, keď protestujúci policajti obsadili veliteľstvo poriadkovej polície v meste La Paz a postupne aj ďalších vyše 20 policajných staníc. V piatok maskovaní policajti v civilných šatách zaútočili na budovu tajnej služby, porozbíjali okná, nábytok a zničili dokumenty a počítače. Zaútočili aj na hlavné veliteľstvo polície, pričom policajti, ktorí budovu strážili, nezasiahli. Prezidentský palác musia strážiť vojaci, keďže prezidentská stráž taktiež štrajkuje. V mestách je viditeľne menej policajných hliadok, mnoho bánk a firiem sa preto rozhodlo ostať zatvorených.

Policajti požadujú najmä zvýšenie platov. Ich požiadavky však zahŕňajú zvýšenie dôchodkov, zriadenie funkcie policajného ombudsmana a zrušenie zákazu verejného vyjadrovania svojho názoru. Požadujú aj odstúpenie policajného šéfa Victora Maldonada. Štrajkujúci policajti by chceli hovoriť priamo s prezidentom Evom Moralesom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok