Slovenským väzňom sa voliť veľmi nechce

TASR
24.6.2012 11:08

V posledných voľbách svoje občianske právo využilo necelých deväť percent z nich. Problémom môže byť zložité vybavovanie voličských preukazov.

Slovenským väzňom sa voliť veľmi nechce

Slovenským väzňom sa voliť nechce, problémom je pravdepodobne skutočnosť že v ústavoch nie sú volebné okrsky a väzni musia vopred požiadať písomne o voličský preukaz z  miesta svojho trvalého bydliska. Do väzníc potom v deň volieb prichádzajú členovia volebnej komisie v určený čas s volebnou urnou. V súčasnosti sa v slovenských väzniciach nachádza vyše 11.000 právoplatne odsúdených a obvinených.

V posledných marcových parlamentných voľbách bola volebná účasť slovenských väzňov v 18 ústavoch, obvinených aj odsúdených, len 8,57-percent. V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami, ktoré sa uskutočnili v júni 2010, išlo o mierny nárast účasti. Vtedy využilo právo odovzdať svoj hlas 8,29 percenta väzňov."K 10. marcu tohto roka sa v ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže nachádzalo spolu 10.805 obvinených a odsúdených, z ktorých právo voliť malo 1274 obvinených a 8315 odsúdených, spolu teda 9589 osôb. Svoje volebné právo využilo 147 obvinených a 675 odsúdených, čo predstavuje 8,57-percentú účasť," spresnil vtedy pre TASR vtedajší hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla. Podľa jeho slov najvyššia volebná účasť bola v Ústave na výkon trestu v Dubnici nad Váhom, kde z celkového počtu 595 odsúdených s volebným právom odvolilo 81, čo predstavuje 13,6-percentú volebnú účasť. Na strane druhej, najnižšia volebná účasť bola v Ústave na výkon trestu v Sučanoch, kde z celkového počtu 390 odsúdených s volebným právom odvolilo 12 odsúdených, čo predstavuje 3,08 percenta.

"Zo strany obvinených alebo odsúdených nezaznamenali v jednotlivých ústavoch na výkon väzby a výkon trestu žiadnu mimoriadnu udalosť, ktorá by ohrozovala priebeh volieb a účel výkonu väzby alebo trestu," dodal v marci Bubla.
V sobotu 10. marca mohli po druhý raz v histórii Slovenska využiť svoje volebné právo nielen obvinení, ale aj odsúdení. Právo voliť z celkového počtu takmer 11.000 väzňov nemali vtedy mladiství, cudzinci, osoby zbavené svojprávnosti a odsúdení za obzvlášť závažné trestné činy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok