Čínska kozmická loď sa na obežnej dráhe pripojila k vedeckému modulu

TASR
24.6.2012 09:04

Na jej palube sa nachádza okrem dvoch mužských "taikonautov" aj jedna žena.

Čínska kozmická loď sa na obežnej dráhe pripojila k vedeckému modulu
CTK

Čínska kozmická loď Šen-čou 9, na palube ktorej sa nachádza prvá čínska kozmonautka (taikonautka) a jej dvaja mužskí kolegovia, sa dnes na obežnej dráhe Zeme manuálne spojila s experimentálnym modulom Tchien-kung 1. Išlo o prvý takýto manéver Číny, ktorá plánuje zriadiť na orbite stálu vesmírnu stanicu.
Minulý týždeň sa kozmická loď spojila s modulom automaticky. Dnes ráno sa odpojili, aby sa vzápätí opäť spojili manuálne. Posádka si tento manéver nacvičovala na simulátore údajne viac ako 1500-krát.
USA a Sovietsky zväz zvládli manuálne pripojenie už v 60. rokoch minulého storočia, pripomína agentúra DPA.
Prvou taikonautkou je 33-ročná armádna pilotka Liou Jang. Zvyšok posádky tvoria Ťing Chaj-pcheng a Liou Wang. Liou Jang je považovaná za skúsenú pilotku, ktorá vstúpila do armády v roku 1997. Do výcviku za kozmonautku ju vybrali v máji 2010.
Čínsky tím uskutoční počas svojho pobytu vnútri vesmírneho modulu vedecké pokusy, ako aj viaceré zdravotné testy.
Misia lode Šen-čou 9 je štvrtým čínskym vesmírnym letom s ľudskou posádkou a prvým od roku 2008. Od roku 2003, keď Čína ako tretia krajina na svete vyslala do vesmíru človeka vlastnými technickými prostriedkami, zaznamenáva jej vesmírny program neustály pokrok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok