Vláda v Lipanoch rozdelila milión. Plán okresu je vraj splnený

TA3 SITA
20.3.2019 13:59

Cieľ akčného plánu v okrese Sabinov sa podarilo v predstihu splniť. Konštatovala to na dnešnom výjazdovom rokovaní v Lipanoch vláda SR, ktorá sa zaoberala priebežnou informáciou o realizácii akčného plánu okresu Sabinov, zaradeného medzi najmenej rozvinuté na Slovensku.

Schválili aj dodatočnú dotáciu

Vláda na zasadnutí konštatovala, že s podporou regionálneho príspevku a Európskych štrukturálnych a investičných fondov vzniklo od roku 2016, keď bol akčný plán prijatý, 1 415 pracovných miest. Cieľom pritom bolo do roku 2020 vytvoriť 1 115 pracovných pozícií. Nezamestnanosť sa tak podarilo znížiť z 18,25 percenta na 12,06 percenta.

vz5-7597_7f000001-390d-3b3c.jpg

Vláda na rokovaní schválila dodatočnú dotáciu pre obec Kvakovce vo výške 200-tisíc eur na dofinancovanie nákupu transportu a prevádzkovanie výletnej lode na Domaši. Kabinet vyčlenil aj tradičnú dotáciu milión eur na podporu okresu. Najviac financií z dotácie pôjde do oboch miest okresu – Sabinova a Lipian.

Mesto Lipany získalo 315-tisíc eur, z toho 150-tisíc eur pôjde na dofinancovanie verejného parkoviska v rekreačnej zóne. Ďalších 90-tisíc eur dostalo na revitalizáciu parku na Námestí sv. Martina a 50-tisíc eur na rekonštrukciu mestskej galérie. Ďalších 25-tisíc eur je určených na rekonštrukciu tribúny futbalového štadióna.

Podporili vyše 50 projektov

Mesto Sabinov dostane 130-tisíc eur na modernizáciu športového areálu, 35-tisíc eur na rekonštrukciu strechy strojovne zimného štadióna a ďalších 65-tisíc eur bude investovaných do kina Torysa. Spomedzi obcí dostane najvyššiu dotáciu 23-tisíc eur obec Dubovica na výstavbu viacúčelového ihriska v areáli materskej školy s využitím dopravného ihriska a klziska.

Po 20-tisíc eur dostane obec Ľutina na dokončenie rekonštrukcie budovy Obecného informačného centra a obec Milpoš na rekonštrukciu oplotenia polyfunkčného objektu. Rovnakú sumu dostane obec Červená voda na rekonštrukciu miestnych komunikácií. Ďalších 18-tisíc eur dostane obec Červenica pri Sabinove na vybavenie kuchyne pre materskú školu. Obec Šarišské Sokolovce získala 17-tisíc eur na rekonštrukciu strechy na kultúrnom dome, rovnakú sumu dostane aj obec Uzovce na rekonštrukciu oplotenia základnej školy a cintorína a rekonštrukciu odstavnej plochy pri ňom. Celkovo bolo podporených 54 projektov.

Sabinovský okres bol medzi najmenej rozvinuté okresy zaradený v decembri 2015. Akčný plán okresu Sabinov vláda prijala 22. augusta 2016, jeho dva dodatky potom v januári a októbri 2018. Predpokladaný rozpočet schválený v rámci akčného plánu pre okres Sabinov bol 84 milióna eur. Z toho 42 miliónov eur boli prostriedky plánované z EŠIF, regionálny príspevok predstavoval 3,84 mil. eur a zvyšok sú ostatné zdroje. Aj v prípade plánovaných prostriedkov z EŠIF už boli všetky prostriedky zazmluvnené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok