Kažimír neverí v prežitie Európskej únie v súčasnej podobe

SITA
23.6.2012 13:37

Ako dnes povedal v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy, čoskoro bude potrebné rozhodnúť sa, či sa Európa dezintegruje alebo sa integrácia prehĺbi.

Kažimír neverí v prežitie Európskej únie v súčasnej podobe
SITA

"Eurozóna, dokonca celá EÚ nebude pokračovať v takej podobe ako dnes. Som presvedčený, že nemôžeme pokračovať v takom medzištádiu ako žijeme dnes. Sú dve cesty: buď dezintegrácia a postup naspäť so všetkými dôsledkami, alebo cesta dopredu, to znamená väčšia centralizácia právomocí," vyhlásil.

Kľúčovou krajinou pri vytváraní nového formátu spolupráce bude podľa ministra Nemecko, ktoré je hospodársky najsilnejšou krajinou starého kontinentu a Slovensko si musí dať pozor, aby pritom nestratilo. "Oni sa rozhodnú a oni si vypýtajú cenu, to je realita. My musíme byť maximálne opatrní, aby pri tej redistribúcii následnej sme z toho nevyšli horšie ako sme na tom dnes." Európu podľa Kažimíra do rozhodnutia tlačia nepriaznivé okolnosti súvisiace s vysokým zadlžením viacerých krajín eurozóny. "Tá situácia je veľmi vážna, Európa je v obrovskej šlamastike. (...) Bomba nám tiká pod stolom, ja som presvedčený, že sa blížime k bodu zlomu," vyhlásil s tým, že takýto pocit nadobudol na rokovaní ministrov financií únie, z ktorého sa nedávno vrátil.

Jozef Kollár (SaS) sa obáva, že pod rúškom riešenia dlhovej krízy bude pokračovať politická integrácia Európy, ktorú považuje za nežiaducu. Nazdáva sa, že zjednocovanie Európy sa malo zastaviť v čase, keď sa dosiahol voľný pohyb tovaru, osôb, kapitálu či pracovných síl. "V tomto momente sa mala integrácia zastaviť, bolo zlým rozhodnutím púšťať sa do integrácie politickej. My hovoríme že ekonomická integrácia si nevyhnutne nevyžaduje integráciu politickú," vyhlásil na margo prehlbovania spolupráce krajín EÚ. Skúsenosti podľa Kollára ukazujú, že projekt tzv. Spojených štátov Európy, o ktorých diskutujú ministri zahraničných vecí desiatich krajín, nebude úspešný. "Vy veríte, pán minister, že takýto projekt bude úspešný?" obrátil sa na správcu štátnej kasy.

Kažimír na Kollárove slová odvetil, že jeho poznámky sú akademické a nie je možnosť vrátiť sa do stavu pred rokmi. "Vám by sa toto páčilo, ale to nie je reálne," poznamenal a eurozónu prirovnal k rútiacemu sa horiacemu vlaku. Kým zachraňovanie eurovalom považuje za pokus požiar zahasiť a v krajnom prípade niektoré vagóny odpojiť, odpor SaS sa podľa Kažimíra rovná vyskočeniu z vlaku za jazdy. Minister pripustil, že náklady na euroval sú vysoké, zároveň však pripomenul, že Slovensko od vstupu do únie dostalo v čistom približne šesť miliárd eur.

Na to Kollár podotkol, že takmer šesť miliárd eur predstavuje objem slovenských záruk v eurovale, k nim treba prirátať 7,7 miliárd, za ktoré ručíme v eurovale dočasnom aj slovenský podiel v Európskej centrálnej banke či Medzinárodnom menovom fonde, pričom aj tieto inštitúcie sa podieľajú na pomoci problémovým krajinám.

Trvalý euroval podľa Kollára pripomína Ponziho schému, teda tzv. pyramídovú hru. Navyše, aj tento pokus je podľa Kollára odsúdený na neúspech. "Povedzme si úplne otvorene: Taliani a Španieli budú musieť do konca roka 2014 refinancovať svoje expirované dlhopisy v objeme 875 miliárd. Úverová kapacita trvalého eurovalu je 500 miliárd eur. To znamená, že žiaden euroval nepomôže," podčiarkol. Neustále prehlbovanie integrácie pri riešení hospodárskych ťažkostí Kollárovi pripomína prístup posledného socialistického prezidenta Československa, ktorý pri problémoch socialistickej ekonomiky hovorieval, že je potrebné ešte viac socializmu.

Kollárovi sa tiež nepáči, že v Európe neplatia dohodnuté pravidlá. "Ešte neuspel atrament na podpise pod európsku fiškálnu zmluvu a už idú dostávať výnimku Gréci a Španieli. Ak toto má byť ten exkluzívny klub, tak potom Boh ochraňuj Slovensko," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok