Opozícia chce voliť šéfa NKÚ, vyzýva Pašku na vypísanie termínu

SITA
22.6.2012 13:52

Päť opozičných strán vyzýva predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby na najbližšej júlovej schôdzi parlamentu zariadil voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Opozícia chce voliť šéfa NKÚ, vyzýva Pašku na vypísanie termínu
SITA

"Opakovane sme vyzývali pána Pašku, aby zaradil takýto bod na rokovanie schôdze parlamentu, keďže sa tak nestalo do dnešného dňa, tri mesiace po parlamentných voľbách, obrátili sme sa listom na pána Pašku," povedal dnes brífingu poslanec za SaS Jozef Kollár.

Kollár pripomenul, že šéf Smeru-SD Robert Fico po parlamentných voľbách prisľúbil post predsedu NKÚ tej osobe, na ktorej sa dohodnú opozičné strany. Gábor Gál (Most-Híd) zdôraznil, že v opozícii panuje dohoda na spoločnom kandidátovi Kamilovi Krnáčovi (SaS).

Šéf klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník sa nazdáva, že demokraciou by sa sociálni demokrati nemali "oháňať" len vtedy, keď im to vyhovuje. "Mnohokrát nám bolo tvrdené, že naši kandidáti budú zaradení na rokovanie a dohody budú naplnené. Zdá sa, že to tak nie je," povedal. Podotkol, že problémy vznikli už pri kandidátovi na šéf Úradu pre verejnej obstarávanie, ktorým mal byť nominant KDH. "Pokiaľ kandidát pánu premiérovi nevyhovoval, tak sa našli dôvody, prečo to nie je dobrý kandidát. Teraz sa nám zdá, že sa odkladá voľba predsedu NKÚ," vyhlásil.

Kaník dodal, že sa množia príklady porušovania rokovacieho poriadku. Ako príklad uviedol, že dnes Paška na žiadosť dvoch poslaneckých klubov odmietol okamžite zvolať poslanecké grémiu, hoci mu to rokovací poriadok prikazuje. "Vládny valec beží naplno a demokracia a dodržiavanie dohôd sú dobré len vtedy, keď to vyhovuje vládnej strane Smer-SD, a proti tomu rázne protestujem," zakončil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok