Kardinál tajil zneužívanie chlapcov. Vinný, znel rozsudok

TA3 TASR
7.3.2019 11:12

Súd vo francúzskom Lyone uznal za vinného kardinála Philippa Barbarina, ktorý zatajoval sexuálne škandály iného duchovného. 68-ročný muž dostal šesťmesačný podmienečný trest.

Obvinenie vzniesli skauti

Francúzsky súd uznal vplyvného katolíckeho kardinála Philippa Barbarina vinným z toho, že kryl kňaza, ktorý sa dopustil sexuálneho zneužívania detí. Kardinála odsúdili na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní šiestich mesiacov. Obvinenia vzniesli bývalí skauti, ktorí tvrdia, že Barbarin svojho času nepreskúmal podozrenia voči pedofilnému duchovnému lyonskej arcidiecézy Bernardovi Preynatovi, ktorý mal zneužiť najmenej 70 detí. Podľa agentúry AP ide o najväčší cirkevný sexuálny škandál v prevažne katolíckom Francúzsku.

Kardinála usvedčili z toho, že nenahlásil prípad zneužívania nedospelej osoby, ku ktorému dochádzalo v rokoch 2014-2015. On sám sa na vynesení rozsudku nezúčastnil. Agentúra AP označila verdikt za prekvapivý, keďže aj samotné obete očakávali oslobodzujúci rozsudok. Viaceré činy už totiž boli premlčané, takže možnosť usvedčenia spochybňovala i samotná prokuratúra.

Naďalej sa stretával s mládežou

Súdny proces v Lyone sa začal 7. januára. Spoločne so 68-ročným kardinálom súdili aj ďalších štyroch cirkevných predstaviteľov obvinených z utajovania celej kauzy. Bol medzi nimi aj vysoko postavený vatikánsky činiteľ Luis Ladaria. Na súd však neprišiel, keďže v jeho prípade Vatikán uplatnil štatút diplomatickej imunity.

Deväť bývalých obetí tvrdí, že kardinál Barbarin ako lyonský arcibiskup podozrenia voči Preynatovi roky dostatočne nepreskúmal. Kňaz sa tak mohol naďalej stretávať s mládežou, a to až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2015. Mnohí Francúzi preto požadovali kardinálovo odstúpenie z arcibiskupského postu. Sám Barbarin trval na svojej nevine a tvrdil, že o nezákonnom konaní duchovného sa dozvedel až v čase, keď sa naň vzťahovala premlčacia lehota.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok