Grécko má novú vládu, tvoria ju technokrati

TA3, SITA
21.6.2012 20:57

Grécky premiér Antonis Samaras vymenoval svoj kabinet. Dvadsiatka ministrov už zložila svoju prísahu. 18 z nich je zo Samarasovej strany Nová demokracia. Zvyšní ministri majú blízko k stranám Pasok a Demokratická ľavica, ktoré Samarasovu vládu podporujú, svojich ľudí ale vo vláde nemajú.

Grécko má novú vládu, tvoria ju technokrati
SITA

Grécko má už od štvrtka novú vládu na čele s premiérom Antónisom Samarásom a dvojmesačná politická kríza spôsobená volebným patom sa tak definitívne skončila. Samárasa grécky prezident Károlos Papoúlias poveril zostavením kabinetu ešte v stredu. Jednou z hlavných úloh novej vlády bude vyjednanie zmeny niektorých tvrdých opatrení, ktorých zavedenie je podmienkou na to, aby Gréci aj naďalej mohli čerpať záchranné úvery poskytnuté Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom.

Najdôležitejším členom Samárasovej vlády tak bude minister financií Vassílis Rápanos, súčasný šéf Národnej banky Grécka, ktorá je najväčšou súkromnou finančnou inštitúciou v krajine. Šéfom gréckej diplomacie sa stal Dimítris Avramopoulos, bývalý diplomat, exminister obrany a niekdajší starosta Atén. Vo vláde nebude sedieť ani jeden zvolený poslanec a dostala preto prívlastok "technokratická". Koalíciu povedie víťazná konzervatívna Nová demokracia a podporovať ju bude socialistický PASOK aj ľavicový DIMAR, ktoré v 300-člennom parlamente disponujú celkovo 179 mandátmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok