Neprísluší im komentovať, reagoval Lajčák po ruskej kritike

TA3 SITA TASR
6.3.2019 11:15

Slováci sa nemôžu cítiť bezpečne, Rusko prekročilo normy. Na svete je diplomatická roztržka medzi Bratislavou a Moskvou. Dôvodom je kritický článok štátneho tajomníka rezortu obrany. Ruská ambasáda v otvorenom liste dokonca volá po odchode Roberta Ondrejcsáka z funkcie. Minister zahraničných vecí odkázal, že veľvyslanectvo absolútne prekročilo normy slušného správania a chystá odpoveď.

Nemáme sa cítiť bezpečne?

Ruská ambasáda reaguje na publikované Ondrejcsákove názory a pýta sa, či je to oficiálna pozícia krajiny. Na facebookovej stránke na adresu Ondrejcsáka napísala, že keď je v takej funkcii, slovenská verejnosť sa nemôže cítiť bezpečne. 

„Buď pre svoju do neba volajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov pán štátny tajomník, využívajúc vlastné výmysly a domnienky, vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín. A toto je už naozaj nebezpečné. Domnievame sa, že kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne,“ napísalo veľvyslanectvo.

Špička v slovenskej obrannej politike

„My pripravujeme odpoveď, v ktorej povieme, že nie sú, ale zároveň tá posledná veta, to veľvyslanectvo prekročilo normy slušného správania. Absolútne im neprísluší komentovať, kto zastáva ústavnú funkciu a to bude súčasťou našej odpovede,“ povedal Lajčák. 

Ondrejcsáka sa na rokovaní zastali aj dvaja ministri za stranu Most-Híd, ktorá ho na post štátneho tajomníka nominovala. "Čo sa týka obrannej politiky, pán Ondrejcsák patrí k špičke na Slovensku, takže trváme na jeho pôsobení na tomto poste. To, že sa to niekomu nepáči, je jeho vec," vyhlásil minister spravodlivosti Gábor Gál. "Nemyslím si, že by bol akýmkoľvek spôsobom nebezpečný pre túto krajinu, skôr si myslím, že je osožný,"dodal minister životného prostredia László Sólymos.

Podobne reagoval aj Ondrejcsák. "Veľvyslanectvo Ruskej federácie bezprecedentne zasahuje do vnútorných záležitostí SR, aj kádrovaním oficiálnych predstaviteľov SR. Neviem si predstaviť, že by slovenský diplomat používal podobný jazyk a spôsoby voči oficiálnym predstaviteľom Ruska," napísal štátny tajomník na sociálnej sieti s tým, že ani podobné vyjadrenia ho neodradia od "realistického pomenovávania situácie na základe faktov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok