Focus: Smer si udržuje vysokú podporu, v parlamente by bola aj SNS

TA3, SITA
21.6.2012 10:08

Vládny Smer by podľa dnes zverejneného prieskumu agentúry Focus volilo vyše 40 percent ľudí. Pomerne vysoké preferencie má aj KDH, ktoré by získalo 10,8% a do parlamentu by sa opäť dostali aj národniari s podporou rovných 5 percent.

Focus: Smer si udržuje vysokú podporu, v parlamente by bola aj SNS
SITA

Odchod Daniela Lipšica z Kresťanskodemokratického hnutia na konci mája neovplyvnil preferencie strany, KDH je naďalej druhou najsilnejšou stranou na Slovensku. Vyplýva to výsledkov júnového reprezentatívneho prieskumu volebných preferencií agentúry Focus na vzorke 1 026 respondentov, ktorý sa konal od 5. do 11. júna.

KDH v ňom získalo 10,8 percenta hlasov voličov, v májovom prieskume Focusu malo 10,7 percenta. Najsilnejšou politickou stranou je naďalej Smer-SD, v porovnaní s májovými výsledkami prieskumu Focusu však vládnej strane preferencie klesli o štyri percentá. V júni by Smer-SD volilo 42,3 percenta opýtaných, v máji to bolo 46,3 percenta.

Všetkým opozičným stranám okrem SDKÚ-DS volebné preferencie v porovnaní s májom stúpli. Treťou stranou v prieskume Focusu sú Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 8,5 percenta. Nasleduje Most-Híd so 7,4 percenta, SaS so 7,1 percenta, SDKÚ-DS so 6,5 percenta. Preferencie OĽaNO stúpli zo 6 percent v máji na 8,5 v júni, Mostu-Híd zo 6,3 v máji na 7,4 percenta v júni a SaS zo 6,5 v máji na 7,1 percenta v júni. Jedinou opozičnou stranou, ktorej preferencie klesli, je SDKÚ-DS, ktorá mala v májovom prieskume 6,9 percenta a v júnovom 6,5 percenta hlasov opýtaných voličov. Do parlamentu by sa v júni dostala aj SNS, ktorá získala rovných päť percent a v porovnaní s májom jej preferencie stúpli o 1,7 percenta.

Respondenti v prieskume odpovedali na otázku: "Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?" Politickým stranám svoje hlasy rozdelilo 65,8 percenta respondentov, voliť by nešlo 21,2 percenta a 13 percent nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Preferencie:

Smer 42,3%

KDH 10,8%

OĽaNO 8,5%

MOST-HÍD 7,4%

SaS 7,1%

SDKÚ-DS 6,5%

SNS 5,0%

SMK 3,2%

KSS 2,0%

99% - občiansky hlas 1,3%

Strana zelených 1,3%

ĽS–HZDS 1,2%

Zmena zdola–Demokratická únia Slovenska 1,0%

Ostatné zoskupenia by získali menej ako jedno percento hlasov. Informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok