Fico volá Kisku na duel. Skončil som s ním, reaguje prezident

TA3 TASR SITA
26.2.2019 14:53

Andrej Kiska ma obviňuje bez dôkazov, vyhlásil v súvislosti s údajným vydieraním hlavy štátu Robert Fico. Pýta sa, prečo Kiska nešiel na políciu okamžite, ale až po obvinení konateľa jeho spoločnosti. Fico vyzval Kisku na televízny duel, kde by sa porozprávali o financovaní prezidentskej kampane, v ktorej s ním expremiér prehral. Toto nie je reality šou, komunikovať budeme cez právnikov, odkázal mu prezidentov hovorca.

Čo dokazuje list?

Predseda Smeru-SD Robert Fico je pripravený okamžite vypovedať vo veci údajného vydierania prezidenta Andreja Kisku. Uviedol to na tlačovej konferencii. Fico naznačuje, že to nebol on, ale Kiska, kto sa pokúšal ovplyvňovať orgány činné v trestnom konaní. Trestné oznámenia na Kisku neplánuje. Fico zopakoval, že Kiska verejne klame a voľby v roku 2014 boli neférové. "Som pripravený na televízny súboj s pánom Kiskom, kde si vysvetlíme financovanie kampaní," uviedol Fico. "Ak nemá prezident čo skrývať, mal by priniesť všetky daňové dokumenty, ktoré doteraz skrýval," pokračoval expremiér.

"Nech ukáže, čo všetko mu spoločnosť KTAG zaplatila. Aké mala výdavky na bilbordy, bývanie, občerstvenie, cestovanie, na všetko čo súvisí s kampaňou. Potom nech ukáže, o akú vratku DPH žiadala táto firma v apríli 2014 a zistíme, že ten objem peňazí bol s vysokou pravdepodobnosťou podstatne väčší, ako bol povolený limit 250.000 eur za celú prezidentskú kampaň v marci 2014," spresnil Fico. Firma KTAG sa podľa jeho slov pokúsila cez vratky DPH a krátenie dane z príjmu preniesť náklady na Kiskovu kampaň na plecia daňových poplatníkov.

Kiska s poslancom Ficom skončil

Prezidentov hovorca Roman Krpelan na Facebooku reagoval zverejnením listu, o ktorom hovoril Fico a ktorý má dokazovať, že si prezident kampaň neplatil sám, ale platila mu ho firma KTAG. "Vyšetrovateľ, ktorý obvinil konateľa KTAG píše, že Andrej Kiska požičal v roku 2013 a v roku 2014 na propagáciu svojho mena svojej firme spolu 1,37 milióna eur. Otázka za milión je, kto teda platil Kiskovu kampaň?," pýta sa Krpelan.

"Toto nie je reality šou, ale ide tu o vydieranie prezidenta. S pánom poslancom Ficom prezident skončil. Pri snahe pomstiť sa mu ako prezidentovi za to, že ho nevymenuje za predsedu Ústavného súdu, prekročil všetky civilizované hranice. Akúkoľvek ďalšiu komunikáciu už budú riešiť iba advokáti a orgány činné v trestnom konaní," uviedol prezidentov hovorca v oficiálnej reakcii.

Prezidenta prirovnal k Bašternákovi

Robert Fico pred týždňom obvinil prezidenta Kisku, že je dépehačkár a prirovnal ho k podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi. "Voľby v roku 2014 boli zjavne neférové. Pán Kiska postupoval vo financovaní svojej kampane podvodne a klamal štát aj slovenskú verejnosť. Hovoril, že kampaň financoval z vlastných prostriedkov a neprekročil stanovený finančný limit. Pán Kiska očividne klamal, pretože preukázateľne jeho kampaň financovala spoločnosť KTAG, ktorej bol v tom čase nielen spoluvlastníkom, ale aj konateľom," povedal Fico.

Kiska vyhlásil, že trestné stíhanie voči konateľovi firmy KTAG, ktorú spoluvlastní, je pomstou expremiéra a predsedu Smeru za to, že ho odmietol vymenovať za sudcu či dokonca predsedu ústavného súdu. Kiska tiež opísal, ako mu telefonoval koaličný partner Fica, predseda Mosta-Híd Béla Bugár, že Fico chce ísť na ústavný súd. Prezident tvrdí, že Fico mu odkázal, že buď ho vymenuje, alebo sa voči nemu spustí vojna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok