Procházka chce meniť KDH, nevylúčil kandidatúru na predsedu

SITA, TA3, TASR
20.6.2012 12:23

Poslanec za KDH Radoslav Procházka chce presadiť zmenu stanov a okresať počet podpredsedov. Hoci podľa vlastných slov necíti v hnutí potrebu vymeniť predsedu, svoju kandidatúru na tento post nevylúčil.

Poslanec za KDH Radoslav Procházka v súčasnosti nerieši personálne záležitosti pred sobotňajším snemom KDH. Zároveň vylúčil, že bude kandidovať na podpredsedu KDH, ak neprejde zmena stanov, ktorú navrhuje bratislavská krajská organizácia. Vylúčil tiež, že by po sneme odišiel z KDH k Danielovi Lipšicovi.

Novinárom povedal, že tlmí iniciatívy tých, ktorí by ho chceli navrhnúť za predsedu KDH. "Výmena predsedu by vyriešila veľa, ale je otázne, či k lepšiemu, alebo horšiemu. Ja personálne veci v tejto chvíli neriešim," povedal s tým, že nevie vylúčiť, že niekomu napadne ho navrhnúť na predsedu, ale on to skôr tlmí, ako by to povzbudzoval.

Procházka tvrdí, že sústreďuje svoju energiu do zmeny stanov. Má ísť o zníženie počtu podpredsedov zo šiestich na troch s tým, že krajskí predsedovia by boli členmi predsedníctva. Podľa neho sa v KDH presadili zlé spôsoby a chce, aby sa to eliminovalo. Procházka príde na snem v sobotu a uvidí, čo na ňom bude.

"Na sneme mám jediné želanie, aby sa ľudia slobodne rozhodovali sami za seba, aby sa nepresadila kabinetná politika funkcionárov, ktorí rozhodnú za dverami a ostatní im to odmávajú. To je môj cieľ, aby sa mohli slobodne rozhodovať," vyhlásil. Podľa neho to ukáže, že strana je schopná vnútornej obnovy a že má perspektívu.

Pozrite si rozhovor redaktorky Aležbety Vlkovej s Radoslavom Procházkom.

Figeľov odchod nežiada

Procházka nežiada od svojho straníckeho šéfa, aby sa pre kauzu zlatých padákov vzdal predsedníckeho kresla. Myslí si, že je aj iná forma, akou môže Figeľ niesť osobnú zodpovednosť, ktorú deklaroval. Radiť mu ale nemieni. Procházka dnes pred novinármi ďalej povedal, že Figeľa do ničoho netlačí.
"Jano Figeľ povedal, že nesie osobnú zodpovednosť za to, čo sa stalo v rezorte dopravy so zlatými padákmi a ja som len povedal, že mu dôverujem, že tú zodpovednosť ponesie. Ale v akej forme sa k nej prihlási, to neviem, ani ho do ničoho netlačím," povedal.
Procházka si myslí, že ak niekto povie, že nesie zodpovednosť, "tak za tým je ešte nejaká koncovka". Ak ale niesť osobnú zodpovednosť znamená, že to niekto len povie, tak potom sa ospravedlňuje všetkým, že sa pomýlil, keď očakával nejakú "koncovku".
Procházka už istú dobu vystupuje kriticky voči vedeniu KDH, v súvislosti s Figeľom však hovorí, že má jeho dôveru. V piatok trval na tom, že za zlaté padáky bývalých nominantov hnutia niekto musí niesť zodpovednosť. Keďže za externých manažérov z konkurzov, ktorí neboli členmi KDH, nenesie zodpovednosť hnutie, nesie ju podľa Procházku Figeľ osobne. Ten osobnú zodpovednosť priznal.
Na štvrtkovom Predsedníctve KDH sa rozhodlo, že bývalí nominanti KDH v železničnej spoločnosti ZSSK Pavel Kravec a Pavol Tarcala vrátia zlaté padáky, ktoré im boli vyplatené po ich odchode z funkcií. Obaja zároveň ukončili svoje členstvo v KDH, aby nepoškodzovali jeho dobré meno. Kravec ako bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko dostal odmenu takmer 170.000 eur, Tarcala ako člen predstavenstva vyše 100.000 eur.

Lipšic je rád, že sa nemusí vyjadrovať

Bývalý podpredseda KDH a poslanec NR SR Daniel Lipšic, ktorý z hnutia v máji odišiel, je rád, že sa už nemusí vyjadrovať ku kauze zlatých padákov udelených v rezorte dopravy, ktorý v minulej vláde viedol šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ.

Lipšic nevie posúdiť, či Radoslav Procházka po sobotňajšom sneme KDH zostane v tomto hnutí. "Nerád by som sa vyjadroval k budúcim rozhodnutiam Procházku," povedal s tým, že sa teší na spoluprácu s Procházkom kdekoľvek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok