Farmári vysypali hnoj pred ministerstvom a rozhodli sa odísť

TA3 TASR SITA
22.2.2019 09:09

Protestujúci farmári v Bratislave rozhádzali na vyjadrenie svojho protestu hnoj pred budovou ministerstva pôdohospodárstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry. To je za vaše správanie, odkázali. Po následnej porade sa rozhodli, že štrajk dočasne prerušia a odchádzajú domov. Chcú "pripraviť generálny štrajk". Farmári tiež uviedli, že ďakujú Bratislave a že ich dojalo to, čo zažili na Námestí SNP.

Na prerušení štrajku sa dohodla Iniciatíva poľnohospodárov s Úniou autodopravcov Slovenska. Do mesiaca by však chceli pripraviť generálny štrajk s podporu autodopravcov, geodetov a lesníkov. Povedal to v piatok hovorca iniciatívy Patrik Magdoško, ktorá je hlavným organizátorom protestno-spomienkového podujatia v Bratislave.

"Tento štrajk, ktorý je, prerušujeme a odchádzame domov. Chceme sa za prístup poďakovať Bratislavčanom. Dnes už Bratislavu nezablokujeme. Máme však dohodu s Úniou autodopravcov Slovenska, že uskutočníme do mesiaca generálny štrajk naprieč celým Slovenskom. Budeme ho pripravovať za podpory autodopravcov, farmárov, lesníkov a geodetov. V krátkom čase budeme informovať vládu, čo chceme ako protestujúci dosiahnuť. Zároveň naša iniciatíva vyhlásila verejnú petíciu na odvolanie ministerky Matečnej," uviedol Magdoško. Doplnil, že svoje podmienky chcú vláde odoslať do týždňa.

"Ak vláda naše podmienky, ktoré jej budeme adresovať, splní, avizovaný generálny štrajk zrušíme", uzavrel.

Prečo vysypali hnoj pred ministerstvom a PPA? Obe inštitúcie podľa protestujúcich kryjú subvenčné podvody a nedodržiavajú zákony. "PPA dlhodobo nepriznala niektorým protestujúcim farmárom dotácie aj napriek tomu, že majú rozhodnutia okresného, krajského či ústavného súdu. Nepomáhajú nám ani exekučné rozhodnutia. Pritom oponenti majú na naše pozemky zakázaný vstup. Na čo sú však farmárovi všetky tieto rozhodnutia, keď má pozastavené dotácie? PPA a MPRV majú dodržiavať zákony, no oni ich nedodržiavajú a kryjú subvenčné podvody," uviedol protestujúci farmár František Oravec pred budovou PPA.

"Ministerstvo pôdohospodárstva SR neháji malých farmárov. Sme utláčaní a je nám braná pôda. Agrorezort k nám nemá ani úctu. Pred budovu MPRV pokladáme aj dánsku močovinu, ktorá dlhodobo znečisťuje spodné vody na Žitnom ostrove. Tento akt má ministerstvo za to, ako sa k nám správa," povedal pred budovou MPRV protestujúci farmár Patrik Magdoško.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok