Na svete sú desiatky miliónov otrokov, tvrdí výročná správa USA

SITA
20.6.2012 11:20

Až do 27 miliónov ľudí žije v súčasnosti na svete v novodobom otroctve. Vyplýva to z výročnej správy USA o medzinárodnom obchodovaní s ľuďmi zverejnenej v utorok. Správa však tiež ukazuje, že vlády sa problémom viac zaoberajú, zavádzajú nové prísne zákony a programy na pomoc obetiam.

Na svete sú desiatky miliónov otrokov, tvrdí výročná správa USA
CTK

"Koniec legálneho otroctva v Spojených štátoch a ďalších štátoch sveta bohužiaľ koniec otroctva neznamenal," konštatovala americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová. "V súčasnosti je podľa odhadov obeťou moderného otroctva až do 27 miliónov ľudí ," povedala počas zverejnenia správy na ministerstve zahraničia. Podľa jej slov ide o ženy a mužov, dievčatá a chlapcov, ktorých osudy nám pripomínajú, akého neľudského zaobchádzania sú ľudia schopní a koľko je ešte treba urobiť, aby tieto milióny obetí získali slobodu.

Správa skúmala situáciu v celkovo 185 krajinách. Z nich splnilo všetky medzinárodné záväzky v boji proti obchodovaniu s ľuďmi len 33.

Zo skupiny najhoršie hodnotených krajín sa dostali Barma a Venezuela, spadla do nej naopak vojnou zmietaná Sýria. K 16 krajinám, kde je situácia najhoršia, patria ďalej tiež Alžírsko, Konžská demokratická republika, Líbya, Severná Kórea či Saudská Arábia.

Spojené štáty si 1. januára 2013 pripomenú 150. výročie zrušenia otroctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok