Anglicko zdolalo Ukrajinu, rozhodca obral domácich o jasný gól

TASR, dailymotion.com, TA3
19.6.2012 23:49

Futbaloví reprezentanti Ukrajiny prehrali v utorkovom zápase D-skupiny na majstrovstvách Európy s Anglickom 0:1 a uzavreli tak svoje účinkovanie na finálovom turnaji. Vo štvrťfinále na EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine sa tak nepredstaví ani jeden z domácich národných tímov

Anglicko zdolalo Ukrajinu, rozhodca obral domácich o jasný gól
SITA

V zápase v Donecku rozhodol o triumfe efektívneho Anglicka nad domácim tímom krátko po zmene strán Wayne Rooney. Ostrovný kanonier, ktorý využil zaváhanie brankára Andrija Pjatova, pritom nastúpil po dištanci na svoj vôbec prvý duel na európskom šampionáte. Hlavný arbiter Viktor Kassai z Maďarska neuznal domácim v 62. minúte regulárny gól, keď po koncovke Marca Deviča vykopával John Terry už spoza bránkovej čiary. V drese domácich nastúpil na záverečných 20 minút veterán Andrij Ševčenko, pre ktorého to bola súčasne rozlúčka s reprezentačnou kariérou po 111 medzištnátnych dueloch.

D-skupina, 3. kolo:
Anglicko - Ukrajina 1:0 (0:0)
Gól: 48. Rooney. ŽK: Gerrard, Cole - Tymoščuk, Rakickij, Ševčenko. Rozhodcovia: Kassai - Erös, Ring (všetci Maď.), 48.000 divákov.

zostavy a striedania:

Anglicko: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (69. Walcott), Gerrard, Parker, Young - Rooney (87. Oxlade-Chamberlain) - Welbeck (82. Carroll)
Ukrajina: Pjatov - Gusev, Chačeridi, Rakickij, Selin - Jarmolenko, Tymoščuk, Konopľanka - Garmaš (78. Nazarenko) - Milevskij (77. Butko), Devič (70. Ševčenko)

Ukrajinci nastúpili v základnej zostave bez skúseného kanoniera  Ševčenka, na poste ktorého dostal prednosť Milevskij. Tréner Blochin urobil aj ďalšie nevynútené zmeny, do hry poslal Devičan namiesto Voronina a Rakického s Garmašom namiesto Michalika s Nazarenkom. Domáci začali aktívne, ale zo svojej celopolčasovej územnej prevahy nedokázali nič vyťažiť. Angličanom stačila na postup aj remíza, čomu zodpovedal ich defenzívny prejav.

Ukrajinci síce relatívne ľahko prekonávali ich stredovú formáciu, ale vo finálnej fáze im chýbala myšlienka, takže sa dostali len k často zblokovaným streleckým pokusom. V tíme Albionu sa po prvý raz na šampionáte predstavil Rooney, ten si predtým odpykával dištanc z kvalifikácie. Kanonier Manchestru United, ktorý dostal prednosť pre Carrollom, mal najväčšiu šancu v 28. minúte, ale po presnom centri Cola hlavičkoval z päťky vedľa. Na druhej strane sa Jermolenkovi nepodarilo obstreliť Harta.

V druhom polčase uplynulo len 150 sekúnd, keď po strieľanom centri Gerrarda z pravej strany a zaváhaní Pjatova preletela lopta cez celú päťku až k Rooneymu a ten sa nemýlil - 1:0. Po hodine hry mal vyrovnanie na hlave Milevskij, ale z päťky mieril tesne nad. O pár sekúnd bol sám pred Hartom Devič, anglický gólman jeho pokus zblokoval a Terry náslende loptu vykopával už spoza bránkovej čiary. Gól však neplatil napriek prítomnosti bránkových rozhodcov.

V 68. minúte len s námahou Pjatov vytlačil zakončenie Colea, na druhej strane Hartrovi vyprášil rukavice delovkou zo strednej vzdialenosti Konopľanka. Hráči z kolísky futbalu napokon udržali jednogólový náskok a do štvrťfinále sa kvalifikovali z prvého miesta v skupine po efektívnych výkonoch.

Hlasy po zápase:

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Mnoho ľudí verilo, že sa nedostane ani cez skupinovú fázu a teraz ideme ďalej ako víťazi skupiny. Myslím, že od začiatku zápasu sme hrali dobre. Bol to však náročný zápas, ako vždy keď hráte na ihrisku súpera."

Oleg Blochin, tréner Ukrajiny: "Proti Anglicku sme boli lepším tímom a mali sme aj väčšie šance. Výsledok nie je spravodlivý, nezaslúžili sme si prehrať. Rozhodca sa pomýlil. Ukradol nám gól, pretože to bol jasne za bránkovou čiarou. Angličania mali šťastie."


Steven Gerrard, kapitán Anglicka: "Ak chcete byť úspešní na tejto úrovni, tak potrebujete trochu športového šťastia. My sme dúfali, že ho budeme mať trochu viac a stalo sa. Gól Rooneyho bol z kategórie šťastných, ale veľmi sme to potrebovali. Nehrali sme najkrajší zápas, ale ťažko sme si vybojovali tri body. Ideme od zápasu k zápasu, nepozeráme na meno súpera, ale Taliansko má veľmi kvalitnú defenzívu."

Wayne Rooney, útočník Anglicka a autor víťazného gólu: "Som nesmierne rád, že sme vyhrali. Trochu mi trvalo, kým som na významnom turnaji opäť skóroval. Celé mužstvo však hralo fantasticky, disciplinovane sme bránili a zaslúžene zvíťazili."

Joe Hart, brankár Anglicka: "Som hrdý, že sme postúpili z takej skupiny. Rooney je skvelý hráč, ale všetci prispeli k tomuto úspechu. Či bola lopta po Devičovej šanci v sieti ma príliš nezaujíma, hlavne že sme vyhrali. To je jediná podstatná vec."

<iframe frameborder="0" width="480" height="323" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xrmopy"></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/xrmopy_u-e-footyroom-com_animals" target="_blank">U-E footyroom.com</a> <i>by <a href="http://www.dailymotion.com/footyroom" target="_blank">footyroom</a></i>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok