V Bratislave sa začali obmedzenia. Použite MHD, vyzývajú vodičov

TA3 TASR
16.2.2019 11:45

Využiť verejnú dopravu v období rozsiahlych dopravných obmedzení v hlavnom meste vyzýva aj spoločnosť Slovak Lines, ktorá v Bratislavskom kraji zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu. Hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová pripomína, že v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja môžu aj tí, ktorí sú držiteľmi predplatných cestovných lístkov pre cestovanie po Bratislave, na území mesta využiť nielen spoje MHD, ale aj prímestské autobusy.

V Bratislave sa začali obmedzenia. Použite MHD, vyzývajú vodičov
TASR/Jaroslav Novák

Širšie využitie električenky

"Pri nástupe do autobusu vodičovi povedia cieľovú zastávku, ku strojčeku priložia predplatný cestovný lístok a cestujú v rámci predplatného. Samozrejme, cestovať v našich autobusoch môžu aj na jednorazové lístky či na lístky zakúpené v aplikácii IDS BK," dodala Vozárová.

Uistila, že situáciu a záujem o cestovanie prímestskými autobusmi bude prepravca, spolu s Bratislavským samosprávnym krajom ako objednávateľom dopravy a spoločnosťou Bratislavská integrovaná doprava, podrobne sledovať. "Sme pripravení spoje posilniť, v prípade potreby vieme zareagovať operatívne," ubezpečila Vozárová.

Hovorkyňa pripomenula, že dopravca je na chystané zmeny pripravený už od roku 2018, keď malo k začiatku rekonštrukcií a uzáverov prísť podľa pôvodných plánov. "Aj z toho dôvodu už minulý rok prišlo ku zmenám cestovných poriadkov v prímestskej doprave a k postupnému zvýšeniu spojov z obcí v blízkosti Bratislavy. K najvyššiemu nárastu spojov prišlo práve zo smerov Most pri Bratislave a Rovinka, ktorých sa obmedzenia najvýraznejšie dotknú,“ uviedla.

Sú pripravení posilniť spoje

Flexibilne reagovať na vzniknutú situáciu a prípadne posilňovať spoje je pripravený aj Dopravný podnik Bratislava. Jeho hovorkyňa Adriana Volfová ozrejmila, že zvýšený záujem o cestovanie MHD na Gagarinovej ulici by mali pokryť voľné kapacity na týchto linkách. "Ich vyťaženosť bude podnik v každom prípade sledovať, a ak sa preukáže, že sú vyťažené, DPB spoje posilní,“ informovala Volfová.

Pripomenula, že 18. februára až do konca marca budú linky MHD 201, 202, 212, 75 a X72 jazdiť pre cestujúcich zadarmo. V súvislosti s očakávanými zvýšenými prepravnými nárokmi DPB od začiatku nového pracovného týždňa kapacitne posilní aj električkové linky číslo 8 a 9, premávajúce v Ružinove. Na rozsiahle dopravné obmedzenia a sťaženú mobilitu v Bratislave  zareagoval aj železničný prepravca RegioJet, ktorý od pondelka 18. februára zvyšuje kapacity vlakov, ktoré na trati Komárno - Bratislava premávajú v čase rannej špičky.

V hlavnom meste sa v piatok o 20.00 h začali rozsiahle dopravné obmedzenia. Súvisia s výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, konkrétne prestavbou mimoúrovňovej križovatky Prievoz a s výstavbou podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy. V prípade Mlynských nív pôjde o obmedzenia rádovo v mesiacoch a pri D4 a R7 v rokoch. Magistrát i polícia upozorňujú, že Bratislavu čaká náročné obdobie, ktoré si bude vyžadovať veľa trpezlivosti. Prvý nápor na dopravu sa očakáva v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok