Loď s vrtuľníkmi pre Sýriu sa vracia do Ruska

TA3, TASR
19.6.2012 18:30

Loď, ktorá podľa predpokladov viezla do Sýrie bojové vrtuľníky, zmenila kurz a "zrejme" smeruje späť do Ruska po tom, čo jej poisťovacia spoločnosť zrušila poistné krytie. Britským poslancom to dnes povedal minister zahraničných vecí William Hague.

Standard Club, poisťovacia spoločnosť so sídlom v Británii, vo vyhlásení uviedla, že získala informácie, podľa ktorých loď MV Alaed - ktorá sa nachádzala pri brehoch Škótska - vezie muníciu určenú pre Sýriu, čo je porušením pravidiel pre uzavretie poistky. Britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že loď do Sýrie preváža modernizované útočné vrtuľníky ruskej výroby.

Televízia BBC predtým uviedla, že Británia podnikla kroky na zastavenie nákladnej lode. MV Alaed musela prerušiť svoju plavbu približne 80 kilometrov od severného pobrežia Škótska.
Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová nedávno uviedla, že do Sýrie smerujú z Ruska útočné vrtuľníky, ktoré by mohli byť použité pri potláčaní protivládnych protestov. Nemá ísť pritom o nové, ale modernizované staršie stroje.

Rusko obvinenia USA odmieta a tvrdí, že Sýrii dodáva len zbrane obranného charakteru. Moskva však pripustila, že v Rusku vykonali vopred naplánované opravy helikoptér dodaných Damasku "pred mnohými rokmi" a že dodávka je plnením dávnejších kontraktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok