Rezort dopravy a RegioJet sa dohodli, zvýšia kapacitu vlakov

TA3 SITA
12.2.2019 10:38

Spoločnosť RegioJet, a. s., od pondelka 18. februára postupne v dvoch fázach zvýši kapacitu vlakov na železničnej trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno. So súkromným dopravcom sa na tom dohodlo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Zároveň sa dohodli na tom, že v najvyťaženejších vlakoch v rannej špičke sa zvýši počet miest na sedenie o 100 až 150. Zámerom je nasadenie aj poschodových vlakov. Umožní to najprv nasadenie do zrýchleného vlaku REX1770 súpravy z rýchlikových vozňov a navýšenie aj kapacity ďalších osobných vlakov v špičke. Poschodové vlaky budú nasadzované priebežne neskôr, predbežne v máji, resp. v júni, po uzavretí zmluvy o ich odkúpení od nemeckých železníc a získaní technickej licencie na prevádzku vozňov na Slovensku.

"V prvej fáze majú posilniť tri ranné vlaky o sto miest každý. Príde nová súprava, ktorú používali do Prahy. V druhom kole musia doviesť poschodové vlaky z Nemecka a tie by mali prísť v máji," povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek po príchode vlakom do Bratislavy. "To by potom vyriešilo skapacitnenie o tristo miest v troch ranných spojoch," uviedol minister. Nové vlaky s vyššou kapacitou nahradia súčasné vlaky v najfrekventovanejšom čase. "Už sa nezmestí viac vlakov na trať, ale tie súčasné potom pripoja k ďalším a tie posilnia. Toto je jediné riešenie, ktoré na jednokoľajke vieme v tomto momente urobiť," dodal Érsek.

"RegioJet sa snažil prísť s riešením, ktoré umožní čo najrýchlejšie navýšiť kapacity spojov v špičke. Trať Bratislava - Komárno predstavuje z hľadiska nárastu počtu cestujúcich európsky unikát a prevádzka na tejto trati je hustotou spojenia - cez výrazné kapacitné limity - už teraz obdobná, ako na mestských železniciach typu S-Bahn v Nemecku či Rakúsku," uviedol hovorca RegioJet-u Aleš Ondrůj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok