Poslanci zaviazali Kaliňáka vypracovať správu o Gorile

TASR
19.6.2012 10:35

Minister vnútra Robert Kaliňák bude informovať poslancov o aktuálnom stave vyšetrovania v kauze Gorila. Plénum dnes totiž podporilo návrh z dielne Alojza Hlinu z OĽaNO, ktorý presadil, aby snemovňa Kaliňáka k vypracovaniu takejto správy zaviazala.

Poslanci zaviazali Kaliňáka vypracovať správu o Gorile
SITA

"V týchto dňoch uplynulo skoro presne 100 dní, odkedy Smer-SD vyhral voľby. Je čas... Je čas sa pýtať. Poslanci majú právo vedieť, ako sa vyvíja kauza Gorila," povedal Hlina. Za jeho návrh zahlasovalo 130 zo 136 prítomných poslancov.

Najväčšia Slovenská kauza je stále nedoriešená

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS s názvom Gorila, sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne zrealizovala, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili. 

Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic založil na vyšetrovanie prípadu špecializovaný tím. Sú v ňom desiati špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie.

Vyšetrovateľ 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok