Stop LGBT, vyzývajú kotlebovci. Čelia trestnému oznámeniu

TA3
11.2.2019 10:05

Mimovládky Inštitút ľudských práv, Slovak Political Watchdog a Dúhové Slovensko podali trestné oznámenie na ĽSNS pre predvolebné bilbordy Mariana Kotlebu.

Stop LGBT, vyzývajú kotlebovci. Čelia trestnému oznámeniu
R. Maťaš

Na rôznych miestach Slovenska sa pred pár dňami objavili reklamné nosiče s Kotlebovou tvárou a textom „Rodina je muž a žena. Stop LGBT! Marian Kotleba, konečne slovenský prezident.“

„Heslo Stop LGBT! považujeme za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov a občianok. Takéto slová z úst Marián Kotleba ako známeho fanúšika Slovenského štátu je však oprávnené považovať aj za hrozbu fyzickou likvidáciou, tak, ako sa to dialo cez vojnu. Dnes sme preto podali trestné oznámenie a už včera sme na webe ludskeprava.sk spustili petíciu adresovanú firme, ktorá pútače prenajala, aby nenávistný obsah odstránila, iba za prvý deň sa vyzbieralo viac ako 3500 podpisov“ vysvetlil riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. 

"Všetko nasvedčuje tomu, že dochádza k porušeniu paragrafu 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovania k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Je skutočne možné uvažovať, že slovné spojenie Stop LGBT! je výzva na fyzické útoky voči osobám, vzhľadom na to, kto to hovorí, ale tento výklad už nechám na súd," uviedol právnik IĽP Daniel Grejták.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok