Španieli zdolali Chorvátov, postupujú do štvrťfinále ako víťaz skupiny

TASR
18.6.2012 22:50

Španielska futbalová reprezentácia zvíťazila v pondelňajšom súboji C-skupiny EURO 2012 v poľskom Gdansku nad Chorvátskom 1:0 a postúpila do štvrťfinále z 1. miesta. Víťazný gól strelil v 88. minúte striedajúci Jesus Navas.

Španieli zdolali Chorvátov, postupujú do štvrťfinále ako víťaz skupiny
SITA

Spolu s úradujúcimi majstrami sveta a Európy si účasť vo vyraďovacej fáze vybojovali aj Taliani. Oči pre plač zostali tretím Chorvátom, na poslednom mieste skončilo s nulou na bodovom konte Írsko.

Dianie v skupinovej fáze šampionátu uzavrú v utorok 19. júna zápasy D-skupiny Švédsko - Francúzsko a Anglicko - Ukrajina.
Vo štvrťfinále si vo štvrtok 21. júna zmerajú najskôr sily Česi s Portugalskom, v piatok 22. júna Nemecko s Gréckom. V sobotu 23. júna budú v akcii Španieli a v nedeľu 24. júna Taliani proti dvom postupujúcim z "déčka".

C-skupina, 3. kolo:
Chorvátsko - Španielsko 0:1 (0:0)
Gól: 88. Navas. Rozhodcovia: Stark - Salver, Pickel (všetci Nem.), ŽK: Čorluka, Srna, Strinič, Jelavič, Mandžukič, Rakitič, 36.000 divákov.
zostavy a striedania:
Chorvátsko: Pletikosa - Vida (66. Perišič), Čorluka, Schildenfeld, Strinič - Srna, Rakitič, Vukojevič (81. Eduardo), Modrič, Pranjič (66. Jelavič) - Mandžukič
Španielsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Xabi Alonso - Iniesta, Xavi (89. Negredo), Silva (73. Fabregas) - Torres (61. Navas)

Kouč Španielska nemal po jednoznačnom triumfe 4:0 nad Írskom dôvod meniť zostavu, jeho náprotivok Slaven Bilič z taktických dôvodov siahol po dvoch zmenách, keď ofenzívne duo Jelaviča s Perišičom nahradili Vida a Pranjič. Španielom od úvodných minút robilo problémy vysoké napádanie hráčov súpera, preto aj držanie lopty u favorita nebolo také markantné ako v iných zápasoch. Až v 12. minúte sa Španielom vydarila prvá postupná akcia, ale po Silvovej prihrávke zakončil Iniesta slabo a jeho pokus Pletikosa bezpečne kryl. V 23. minúte sa v šestnástke individuálne predral Torres, ale z ostrého uhla dokázal poslať loptu iba do kolena chorvátskeho gólmana. Nie príliš atraktívny futbal pokračoval, Chorváti mysleli predovšetkým na pozornú obranu a ich dva prvopolčasové záblesky pred Casillasom mali od gólu poriadne ďaleko. Patový stav duelu so Španielskom im nevyhovoval, Taliani totiž po prvom polčase viedli nad Írskom a "čierneho Petra" v tej chvíli držali v rukách Biličovi zverenci.

Ani Španieli však ešte nemali postup v suchu, preto hrali zozadu na istotu a vyrážali do brejkov, ktorým však chýbala presná finálna prihrávka. Trest mohol prísť v 59. minúte, keď Modrič nádherným centrom poslal loptu priamo na hlavu Rakitiča, Casillas však reflexívnym zákrokom podržal svoje mužstvo. Chorvátsky kouč posilnil ofenzívu dvojitým striedaním, ale španielske hradby boli nepriepustné. Dvakrát to skúšal Perišič, ale najskôr ho zradila vychýlená muška a v druhom prípade proti jeho strele zakročil Casillas. Španieli si udržali čisté konto a naopak, v 88. minúte Jesusom z pozície zaváňajúcej ofsajdom strelili víťazný gól - 0:1. V závere už Chorváti nemali silu na vyrovnanie a so šampionátom sa lúčia.

Hlasy po zápase:
Slaven Bilič, tréner Chorvátska: "Chcem pogratulovať hráčom k heroickému výkonu. Mohli sme vyhrať, mali sme na to šance, ale nestálo pri nás šťastie. Chceli sme na súpera po zmene strán vybehnúť, mali sme dobré šance, škoda. Všetko sme urobili dobre okrem toho, že sme nedokázali streliť gól."

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Bol to tvrdý, tenzný zápas. Chorváti výborne bránili, nedávali nám v útoku veľa priestoru. Nakoniec sme sa dokázali presadiť, ale poriadne sme sa na postup nadreli."

Jesus Navas, stredopoliar Španielska: "Chorváti odohrali s nami vyrovnanú partiu. Bolo ťažké dostať sa cez ich obranu. V našom mužstve vša sú víťazné typy hráčov a to, v čo sme verili, sme dosiahli. Sme však len na polceste, musíme sa dobre pripraviť na štvrťfinále."

tabuľka:
1. Španielsko   3   2   1   0   6:1   7*
2. Taliansko    3   1   2   0   4:2   5*
3. Chorvátsko   3   1   1   1   4:3   4
4. Írsko        3   0   0   3   1:9   0

* - postup do štvrťfinále

program štvrťfinále:
21. júna (A): Česko - Portugalsko (Varšava)
22. júna (B): Nemecko - Grécko (Gdansk)
23. júna (C): Španielsko - 2D (Doneck)
24. júna (D): 1D - Taliansko (Kyjev)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok