Do ústavy čísla nedávame. Šéfovi OECD sa nepáči dôchodkový strop

TA3 SITA
5.2.2019 11:35

Ak sa chce Slovensko vyrovnať tým najlepším krajinám, musíme urobiť niekoľko podstatných reforiem. To je odkaz generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Josého Ángela Gurríiu, ktorý prišiel na pravidelnú návštevu Slovenska.

Náš systém je vraj najlepší možný

Ako uviedol po stretnutí s predsedom vlády Petrom Pellegrinim, takýto krok by slovenský dôchodkový systém zhoršil. Jeho súčasné nastavenie pritom považuje za správne.

„Do ústavy sa nedávajú žiadne čísla, lebo sa potom nedajú meniť. Potrebujete veľkú väčšinu na zmenu ústavy a potom sa dostávate do zložitej situácie,“ uviedol na tlačovej konferencii Gurría s tým, že na dôchodkový systém je potrebné nazerať podobne ako na klimatické zmeny. Závisia totiž od neho viaceré nasledujúce generácie. „Máte najlepší možný dôchodkový systém, udržte ho tak,“ dodal.

Ekonomický versus politický pohľad

Premiér Peter Pellegrini podľa vlastných slov vníma ekonomický pohľad na otázku odchodu do dôchodku, na druhej strane však hovorí aj o politickej stránke. Diskusia o zastropovaní odchodu veku do dôchodku podľa neho môže vyplývať aj z pocitu, že ľudia na Slovensku sa nedožívajú dôchodku v dostatočnej kondícii a zdraví, a preto by možno bolo odpoveďou aj to, keby sa rapídne podarilo zlepšovať zdravotný stav obyvateľov. „Vnímam, že je rozdiel medzi ekonomickým pohľadom a politickým stanoviskom. Uvidíme, ako bude prebiehať táto diskusia na úrovni parlamentu,“ dodal premiér.

Aktuálna správa OECD o Slovensku, ktorú organizácia zverejnila v utorok, pritom konštatuje, že podiel ľudí vo veku nad 65 rokov sa v budúcnosti výrazne zvýši, čo zvýši tiež tlak na verejné financie. Preto je podľa OECD nevyhnutné, aby sa plne zachovala dôchodková reforma z rokov 2012 a 2013, vrátane prepojenia odchodu veku do dôchodku na očakávanú dĺžku života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok