Splnomocnenec pre Rómov: Streľba v Hurbanove je neospravedlniteľná

TASR, TA3
18.6.2012 10:57

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák vyjadruje hlbokú a úprimnú sústrasť pozostalým obetiam tragédie v Hurbanove. Streľba, ktorá sa odohrala v tomto meste, je podľa jeho slov neospravedlniteľná a nepochopiteľná.

Splnomocnenec pre Rómov: Streľba v Hurbanove je neospravedlniteľná
SITA

Pollák sa dnes v súvislosti s tragédiou stretne s vedením Policajného zboru SR a požiada ho o zodpovedné vyšetrenie prípadu orgánmi činnými v trestnom konaní a o prijatie účinných opatrení, ktoré by zabránili podobným tragédiám.

Miroslav Pollák zároveň žiada masovokomunikačné prostriedky o citlivé informovanie v súvislosti s tragédiou, pretože neobjektívne a nekorektné informovanie prispieva k zvyšovaniu napätia medzi Rómami a ostatným obyvateľstvom. "Väčšina reakcií a postojov majoritného obyvateľstva na smutnú udalosť v Hurbanove dokazuje, že Rómovia sú vnímaní negatívne a odkladanie riešenia problémov rómskych komunít môže priniesť ďalšie zhoršenie vzťahov a eskaláciu vo vzťahoch medzi obyvateľmi rómskych komunít a väčšinovou spoločnosťou," upozornil splnomocnenec.

Pollák pripomenul, že vláda SR prijala uznesením Stratégiu SR pre integráciu Rómov do roku 2020. Splnomocnenec preto verí, že sa nájde politická vôľa na zodpovedné a dôsledné realizovanie tejto stratégie a v spolupráci s príslušnými orgánmi sa zlepší sociálno-ekonomické postavenie rómskych komunít a rovnako sa eliminuje napätie v spoločnosti vyplývajúce z nízkeho sociálneho statusu príslušníkov segregovaných komunít.

Dráma v Hurbanove sa odohrala v sobotu 16. júna krátko po 10. hodine. Mestský policajt Milan J. strieľal v čase svojho voľna po obyvateľoch domu na Komárňanskej ulici krátkou ručnou zbraňou, ktorú mal v nelegálnej držbe. O život prišli traja ľudia, dvaja sú zranení. Všetci boli členmi jednej rodiny.

P. Pollák vyzval na odvolanie svojho menovca

Vláda by mala súčasného splnomocnenca pre rómske komunity Miroslava Polláka odvolať a dosadiť na tento post niekoho schopného, kto nebude ponúkať iba populistické riešenia. Vyzval ju dnes k tomu poslanec OĽaNO Peter Pollák.

"V poslednom období nemal tento úrad schopného šéfa, ktorý by ho viedol a posunul dopredu. Vyzývam vládu o konštruktívne riešenie tejto problematiky, konštruktívny záujem, nie o populistický záujem a taktiež, aby dosadila na tento úrad kompetentného človeka z prostredia, ktoré je späté s rómskou komunitou," podčiarkol Peter Pollák.

Podľa neho sa na tento post dosadzujú ľudia iba z vďaky alebo za odmenu. Úradu podľa poslanca nepomôže ani avizovaný zámer presunúť ho do Spišskej Novej Vsi. "Tento úrad musí byť v Bratislave, pretože tu sídlia všetky kompetentné orgány, ktoré majú priamy dosah na riešenie rómskej problematiky," podčiarkol.

V súčasnosti sa podľa neho rómska otázka rieši nevhodným spôsobom a často až radikálne. Narážal pritom aj na sobotňajšiu tragédiu v Hurbanove.

Tragédia v Hurbanove zvýšila napätie medzi Rómami a majoritou

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok