USA si pripomínajú 40. výročie aféry Watergate

TASR
17.6.2012 13:22

Spojené štáty si dnes pripomínajú 40. výročie najznámejšieho politického škandálu v amerických dejinách - aféru Watergate. Škandál, ktorý skončil pádom prezidenta Richarda Nixona, odkryl sieť politických špiónov, prípady sabotáže a korupcie.

USA si pripomínajú 40. výročie aféry Watergate
SITA

Keď sa Nixon stal prezidentom vyhlásil, že najväčšou úlohou jeho vlády bude zjednotiť Američanov. Sebavedomie víťaza ho ale opustilo, keď sa stal prvým americkým prezidentom, ktorý odstúpil kvôli škandálu.

Polícia zadržala 17. júna 1972, presne pred 40 rokmi, piatich mužov, ktorí sa pokúsili vlámať do úradu Národného demokratického výboru v komplexe Watergate. Obyčajný pokus o krádež viedol k pádu prezidenta a odhaleniu politického špehovania, úplatkov a sabotáží.

Votrelci sa pokúsili nainštalovať v hlavnom stane demokratov odpočúvacie zariadenie a odfotografovať rôzne dokumenty. Do škandálu bola zapletená aj Republikánska strana, FBI, CIA, ministerstvo spravodlivosti, generálny prokurátor, Biely dom a dokonca aj prezident. Po zverejnení tajných nahrávok, ktoré svedčili o Nixonovej spoluvine, nemal prezident inú možnosť, než odstúpiť.

Aj po štyroch desaťročiach táto aféra Američanov fascinuje: to veľa napovedá o politickej klíme v USA. Predovšetkým to potvrdzuje veľkú dávku skepsy k politike a politikom, ktorá sa zrodila počas vietnamskej vojny, a ktorú aféra Watergate prehĺbila.

Škandál Watergate navždy zmenil vzťah vlády a oznamovacích prostriedkov.
Právny výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu obvinil 30. júla 1974 prezidenta Nixona v troch bodoch obžaloby, okrem iného aj z marenia výkonu spravodlivosti. Keď bolo jasné, že s obžalobou bude súhlasiť aj republikánmi ovládané plénum, 9. augusta 1974 Nixon ako prvý prezident v dejinách USA z vlastnej vôle rezignoval.

Aféra Watergate priviedla niektorých jej aktérov aj do väzenia. V 70. rokoch strávil Nixonov poradca John Ehrlichman 18 mesiacov vo väzení za marenie spravodlivosti, sprisahanie a krivú prísahu. Jeho a dvoch ďalších poradcov, H. R. Haldemana a Richarda Kleindiensta, prinútil Nixon v apríli 1973 rezignovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok