Streľba v Hurbanove šokovala aj Brusel, ten chce aby sa prípad dôkladne vyšetril

TA3, SITA
17.6.2012 14:18

Stav Róma, ktorého v sobotu postrelil v Hurbanove mestský policajt, je aj naďalej kritický. Jeho manželka je v stabilizovanom stave. Obaja sú po operácii.

Muž má priestrel pľúc, žene policajt strelil do stehna. Útok hurbanovského mestského policajta Milana J. si spolu vyžiadal troch mŕtvych a dvoch zranených.

Polícia sa k priebehu vyšetrovania prípadu dnes vyjadrovať nechce. „Stále prebiehajú procesné úkony, bližšie informácie bude možné poskytnúť najskôr v pondelok,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Motív činu je stále predmetom vyšetrovania. Na otázku, či už bolo voči Milanovi J. vznesené obvinenie, Slivka odpovedal, že „vyšetrovateľ využije všetko, čo mu trestný poriadok umožňuje, aby náležite vec mohol riešiť. Nie je cieľom, aby by sme ho hneď čo najrýchlejšie obviňovali.“ Policajné hliadky v Hurbanove sú podľa neho v súčasnosti posilňované podľa aktuálnej potreby.

V sobotu krátko po 10:00 prišiel 51-ročný Milan J. z obce Svätý Peter osobným autom v čase svojho voľna na Komárňanskú ulicu v Hurbanove. Zastal pred rodinným domom, kde bývajú Rómovia a začal po nich strieľať. Traja boli na mieste mŕtvi, dvoch odviezli do nemocnice so zraneniami. Obete patria do jednej rodiny, o život prišli otec, syn a zať a zranený je ďalší syn a jeho manželka. Vek obetí útoku je 44, 19, 22, 24 a 26 rokov. Páchateľ strieľal vojenskou zbraňou českej výroby, ktorú mal v nelegálnej držbe. Potom z miesta činu odišiel. V krátkom čase ho policajti lokalizovali v záhrade rodinného domu primátorky Margity Zemkovej, ktorá v tom čase nebola doma. Mieril si zbraňou na hlavu a vyhrážal sa samovraždou. Po dvoch hodinách vyjednávania sa strelec polícii vzdal. Stíhaný bude za vraždu alebo úkladnú vraždu.

Podľa ministra vnútra Róberta Kaliňáka sa mestský policajt s obeťami poznal, prichádzal s nimi do styku pri výkone svojho povolania. Mal s nimi aj rovnakú národnosť – maďarskú. Obete útoku nie sú polícii neznámi, štyria z piatich majú za sebou kriminálnu minulosť. Páchateľ je policajtom s krátkou prestávkou 20 rokov, pôsobil v hurbanovskej mestskej polícii aj v obecnej polícii v okolí Hurbanova. Jeho kolegovia si na ňom podľa slov Kaliňáka žiadne podozrivé správanie v poslednom období nevšimli.

Útok v Hurbanove evokuje spomienky na masaker v bratislavskej Devínskej Novej Vsi z roku 2010. Štyridsaťosemročný Ľubomír Harman vtedy 30. augusta predpoludním zastrelil osem ľudí a pätnástich zranil. V Hurbanove sa na ulici strieľalo už 9. júla 2010, kedy vrah zastrelil bývalého primátora mesta Hurbanovo a okresného predsedu Strany maďarskej koalície Lászloa Basternáka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok