Su Ťij si prevzala Nobelovu cenu mieru

TA3 TASR
16.6.2012 08:58

Líderka mjanmarskej opozície Aun Schan Su Ťij vyzvala dnes na koordinovanú medzinárodnú pomoc prodemokratickým reformám v bývalej Barme.

Su Ťij si prevzala Nobelovu cenu mieru
SITA

Uviedla to v ďakovnom príhovore za Nobelovu cenu za mier, ktorú jej udelili pred 21 rokmi. Su Ťij bola v tej dobe v domácom väzení a prestížne ocenenie si nemohla osobne prevziať.

Do nórskeho Osla zavítala v rámci svojej prvej návštevy Európy po 24 rokoch. Ďakovný príhovor predniesla pred členmi Nórskeho Nobelovho výboru v sále radnice v Oslo.

Zdôraznila pritom, že ocenenie, ktoré jej udelili v roku 1991, jej pomohlo prekonať izoláciu od vonkajšieho sveta a upriamilo pozornosť zahraničia na problémy Mjanmarska ovládaného vojenskou juntou.

"Počas svojho domáceho väzenia som sa cítila, akoby som už nebola súčasťou reálneho sveta. (Nobelova cena) ma vtiahla späť do širšieho ľudského spoločenstva. A ešte dôležitejšie bolo, že sústredila pozornosť sveta na boj za demokraciu a ľudské práva v Barme," vyhlásila Su Ťij vo svojom vystúpení.
Zároveň vyjadrila "opatrný optimizmus" odhľadne postupnej demokratickej transformácie, ktorou v súčasnosti prechádza jej krajina.

Su Ťij (66) strávila za vojenskej vlády v bývalej Barme spolu 15 rokov v domácom väzení. Jej návšteva Európy je po nedávnom pobyte v Thajsku druhou zahraničnou cestou, ktorú absolvuje od prepustenia koncom roku 2010.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok