Monti predstavil balík opatrení na podporu hospodárskeho rastu

TASR
15.6.2012 23:24

Taliansky premiér Mario Monti dnes predstavil balík opatrení na podporu hospodárskeho rastu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny, ktorá sa zmieta v recesii. Medzi navrhnutými krokmi je aj predaj štátneho majetku a "obmedzenie byrokracie".

Monti predstavil balík opatrení na podporu hospodárskeho rastu
SITA

Podľa úradu talianskeho premiéra by predaj štátnych aktív mal vyniesť zhruba 10 miliárd eur. Tieto finančné prostriedky pomôžu vláde v Ríme v jej úsilí znížiť verejný dlh, ktorý sa už vyšplhal na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) a tiež uhradiť splatné dlhopisy, ktoré vlastnia súkromní investori. Opatrenia majú formu dekrétu, čo znamená, že môžu vstúpiť okamžite do platnosti, aj keď ich ešte možno bude schvaľovať aj parlament.

Nový balík je ďalším zo série krokov, ktorými sa úradnícka talianska vláda snaží presvedčiť nervóznych investorov, že zvláda splácať dlhy a oživí rast hospodárstva. Premiér predstavil konečný návrh opatrení po päťhodinovom zasadaní kabinetu. Balík obsahuje aj vládne stimuly na podporu investícií a nových pracovných miest, ako sú napríklad daňové prázdniny pre firmy, ktorí zamestnávajú vysokokvalifikovaných pracovníkov. Kabinet chce získať peniaze na tieto stimuly aj redukciou vlastných nákladov, napríklad znížením počtu vysokých funkcionárov na úrade vlády o 20 % a o 10 % na ministerstvách.

Výkon talianskej ekonomiky v 1. štvrťroku 2012 klesol, už tretíkrát po sebe, a to medzikvartálne o 0,8 %, zatiaľ čo náklady Ríma na obsluhu dlhov rastú a vo štvrtok (14.6.) dosiahli najvyššiu úroveň od decembra 2011. To vyvoláva obavy, aby sa Taliansko nestalo po Španielsku ďalším kandidátom na záchranný úver.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok