Vláda Silvia Berlusconiho prežila hlasovanie o dôvere

TA3, TASR
14.10.2011 16:09

Taliansky parlament vyslovil dnes dôveru vláde premiéra Silvia Berlusconiho.

Tesná väčšina, ktorú získala, však vyvolala pochybnosti o tom, či dokáže vládnuť efektívne v čase, keď krajina potrebuje pri riešení hospodárskej krízy pevnú ruku.


Hlasovaniu o dôvere sa talianska vláda podrobila po tom, ako sa Berlusconiho nejednotnej stredopravej koalícii tento týždeň nepodarilo v parlamente schváliť rutinný rozpočtový dokument. Premiér chcel dokázať, že má naďalej parlamentnú väčšinu a pred hlasovaním vyhlásil, že pád jeho kabinetu by bol pre krajinu pohromou.


Výsledok nebol jasný do poslednej chvíle a aj niektorí koaliční poslanci vyjadrili neistotu, či vláda hlasovanie "prežije". Ohrozená bola aj uznášaniaschopnosť dolnej komory parlamentu, pretože väčšina opozície prvé kolo hlasovania bojkotovala. Berlusconiho konzervatívci napokon získali 316 hlasov, proti sa vyslovilo 301 poslancov.


Berlusconiho vládu oslabili škandály a súdne procesy, je terčom kritiky za to, ako riadi taliansku ekonomiku, a pod intenzívnym tlakom finančných trhov. Premiér čelí opakovaným výzvam na odstúpenie zo strany politických rivalov, odborov i časti podnikateľov. Nespokojnosť s ním otvorene vyjadrujú aj niektorí jeho spojenci, viacerí poslanci sa dokonca nezúčastnili na hlasovaní o dôvere.


Hoci najnovšie vyslovenie dôvery je pre Berlusconiho úľavou, môže byť len dočasnou a je len otázkou niekoľkých mesiacov, pokým vládu zasiahne ďalšia kríza, uvádzajú analytici, podľa ktorých sa budú v Taliansku pravdepodobne konať predčasné voľby na jar budúceho roka - rok pred koncom Berlusconiho funkčného obdobia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok