Kažimír pohrozil ministrom viazaním rozpočtových prostriedkov

15.6.2012 14:14

Ministri Ficovho kabinetu dostali od ministra financií Petra Kažimíra zákaz robiť verejné obstarávania a obmedziť výdavky, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné a vyzval ich, aby si plnili rozpočtované príjmy. Dôvodom je rýchly nárast schodku štátneho rozpočtu.

Kažimír pohrozil ministrom viazaním rozpočtových prostriedkov
SITA

Minister financií Peter Kažimír pohrozil svojim kolegom vo vláde viazaním rozpočtových prostriedkov, pokiaľ sa nebude dariť lepšie napĺňať tohtoročný rozpočet. Vyhlásil to v piatok po skončení rokovania Rady solidarity a rozvoja. Zatiaľ ministrom pozastavil všetky nie nevyhnutné verejné obstarávania a takisto obmedzil výdavky, ktoré nie sú nevyhnutné pre základné funkcie štátu. Rozpočet sa totiž nenapĺňa podľa plánov a v týchto týždňoch deficit hospodárenia štátu atakuje 70-percentnú hranicu celoročne rozpočtovanej výšky.

Dôvodov tohto vývoja je podľa ministra Kažimíra viacero. Či už ide o systém zúčtovania dlhu, či skutočné problémy spojené so zastavením niektorých operačných programov po chybách objavených auditmi alebo zlú situáciu na finančnej správe, a s tým spojený výpadok niektorých príjmov. "Rozhodol som sa obrátiť na všetkých šéfov rezortov, aby s platnosťou od dnešného dňa pozastavili všetky verejné obstarávania a všetky výdavky zo štátneho rozpočtu, ktoré priamo nesúvisia so základnou činnosťou týchto rezortov. Takisto som ich vyzval na to, aby si plnili svoje príjmy. Vyzývam ich s plnou vážnosťou, aby si tieto povinnosti plnili, v opačnom prípade budeme nútení viazať výdavky, ktoré sú spojené s plnením zákonom stanovených povinností," vyhlásil v piatok minister financií.

Kažimír taktiež oslovil ministrov životného prostredia, sociálnych vecí, školstva a dopravy, ktorí majú na starosti štyri operačné programy, aby sa poponáhľali s nápravami a zrýchlili tempo odblokovania týchto operačných programov. Práve nízke čerpanie eurofondov je totiž jedným z problémov pri napĺňaní tohtoročného štátneho rozpočtu.

Podľa údajov zverejnených rezortom financií sa v piatom mesiaci tohto roka zvýšil schodok štátneho rozpočtu o takmer miliardu eur a dosiahol 2,16 mld. eur. Medziročne bol tak schodok štátneho rozpočtu vyšší až o 37,8 % a už po piatich mesiacoch tohto roka naplnil celoročnú rozpočtovanú výšku na bezmála 59 %. Aktuálne k 14. júnu pritom už schodok štátneho rozpočtu dosiahol bezmála 2,7 mld. eur, kým na celý rok je rozpočtovaný deficit 3,675 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok