Na prezidentský Deň otvorených dverí prišli tisícky ľudí

SITA
15.6.2012 12:05

Mažoretky, strieborní hokejisti či kráľovné krásy. Tých všetkých mohli stretnúť návštevníci Prezidentského paláca.

Na prezidentský Deň otvorených dverí prišli tisícky ľudí
SITA

Tradícu začal ešte Schuster

Tento rok sa brány paláca na Hodžovom námestí otvorili verejnosti presne v deň výročia inaugurácie Ivana Gašparoviča za prezidenta. Návštevníkov nevítal len on, ale aj úradujúca Miss Slovensko Kristína Krajčírová, misska Dominika Tóthová či hokejoví vicemajstri sveta.

Deň otvorených dverí sa tradične začal ráno o deviatej, keď prezident osobne privítal na prednom nádvorí Grassalkovichovho paláca prvých návštevníkov. Na podujatie organizátori pozvali školské kolektívy a širokú verejnosť. Počas celodennej prehliadky paláca mal každý možnosť stretnúť prezidenta s jeho manželkou Silviou a prípadne aj s nimi diskutovať.

Prezident otvoril dokorán svoje pracovne a prijímacie sály. Šťastlivci tiež mohli získať podpis na fotografiách prezidentského páru. Program Dňa otvorených dverí v Prezidentskom paláci bol naplánovaný do 16:00 a jeho súčasťou boli tradične koncerty vojenskej hudby, vystúpenia mažoretiek a útvaru Čestnej stráže prezidenta SR.

Predpoludním boli na Hodžovom námestí vystavené historické vozidlá. Pripravená bola tiež obľúbená autogramiáda známych športovcov. Svoje podpisy plánovali rozdávať od 11:00 do 12:00 a od 14:00 do 15:00 na zadnom nádvorí hokejoví vicemajstri sveta - Libor Hudáček, Juraj Mikuš, Andrej Sekera a Tomáš Kopecký. Prísť mal i tréner našich strieborných hokejistov Vladimír Vůjtek, tiež tenistka Henrieta Nagyová, futbalista Miroslav Stoch, majster sveta v pretláčaní rúk Ľubomír Jagnešák, kulturista Štefan Havlík, motocyklista Štefan Svitko a ďalší.

V programe boli počas celého dňa vystúpenia folklórnych a tanečných súborov v záhrade Prezidentského paláca. Nezabudlo sa na atrakcie, súťaže pre deti a aj občerstvenie. V záhrade ukázal svoje majstrovstvo Sokoliarsky dvor Astur z hradu Červený Kameň, bola tu tiež tvorivá dielňa a detský kútik. Súťaže pre najmenších pripravili slovenský olympijský tím a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Svoju prácu v záhrade predstaví Slovenský Červený kríž.

Tradíciu Dňa otvorených dverí v Prezidentskom paláci začal predchodca Ivana Gašparoviča prezident Rudolf Schuster. Prezidentský, teda Grassalkovichov palác, je počas Dňa otvorených dverí prístupný bezplatne. Ivana Gašparoviča inaugurovali po druhý raz za prezidenta Slovenskej republiky na päťročné obdobie 15. júna 2009.

d1.jpg

Návštevníci sa s prezidentom o politike nerozprávali

Pred Prezidentský palác sa prišli ráno stretnúť s Ivanom Gašparovičom a Silviou Gašparovičovou stovky ľudí, celkovo ich počas dňa prišlo niekoľko tisíc. Brány paláca sa verejnosti otvorili už po ôsmykrát, tento rok presne v deň výročia inaugurácie Gašparoviča za prezidenta.

Prvých návštevníkov, prevažne študentov základných a stredných škôl, privítala hlava štátu so svojou manželkou na prednom nádvorí paláca. Ľudia sa s prezidentským párom fotografovali, ale aj rozprávali.

"Majú veľmi zaujímavé otázky a zaujímavo sa dá na ne odpovedať," povedal Gašparovič. Ako ďalej prezradil, väčšinou mu gratulujú a ďakujú, že sa do paláca mohli prísť pozrieť. "Otázky politické a otázky problémov, ktoré v súčasnosti sú, to je na iné stretnutia. Toto je naozaj také spoločenské stretnutie, kde sa hovorí len v pozícii kladnej," poznamenala hlava štátu. Malý chlapec sa napríklad Gašparoviča pýtal, či sa môže posadiť za stôl v jeho pracovni. "Zapáčilo sa mu to a nechcel odísť," zasmial sa prezident. Prvú dámu potešilo, že do paláca dnes zavítalo veľa ľudí. "Som rada, že to môžu vidieť a stráviť tu krásny čas," zhodnotila.

Medzi návštevníkmi boli aj rodiny s deťmi a staršie páry. "Chodila som sem kedysi ako pionierka do takého dramatického krúžku, tak som bola zvedavá, ako sa to zmenilo. Je to tu krásne," povedala Petržalčanka Mária.

MP_DOD_prezident2012__01.jpg
MP_DOD_prezident2012__02.jpg
MP_DOD_prezident2012__05.jpg
MP_DOD_prezident2012__03.jpg
MP_DOD_prezident2012__07K.jpg

Atmosféra na začiatku podujatia

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok