Smer-SD ostane do volieb v opozícii

TA3, SITA, Foto: ČTK
14.10.2011 15:34

Strana Smer-SD ostane až do predčasných volieb 10. marca 2012 v opozícii.

Smer-SD ostane do volieb v opozícii

Dovtedy by mal krajinu viesť vládny kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) poverený výkonom funkcií alebo vláda, ktorá by mala podporu 76 poslancov súčasnej koalície. Uviedol to dnes predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý predpokladá, že pôjde o prvú možnosť, v ktorej členovia menšinovej vlády troch koaličných strán budú mať len "udržiavací status". "Opozícia sa tohto zúčastňovať nebude," povedal.


Možnosť vytvorenia novej vlády považuje Fico za nereálne. Tá by totiž musela vytvoriť nové programové vyhlásenie vlády a následne požiadať o vyslovenie dôvery poslancov Národnej rady SR. Predčasné parlamentné voľby by pritom mali byť už o päť mesiacov.


Expremiér Fico reagoval aj na vyhlásenie prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Ten dnes uviedol, že vládny kabinet Radičovej odvolá ako celok. O jeho následnej podobe, v ktorej povedie krajinu do predčasných volieb v marci, by sa malo následne rozhodnúť aj na základe rokovania Gašparoviča s predsedami všetkých vládnych strán, ktoré prezident zvolal na pondelok (17.10.).


Smer-SD možnosť rokovaní privítal, úradnícku vládu, ktorú pripustil prezident však Fico nepovažuje za reálnu. "Neviem si predstaviť, že by sa našla zhoda na podporu akejsi vlády technokratov," konštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok