Íri po druhej prehre balia kufre

TASR
14.6.2012 22:57

Španielski futbaloví reprezentanti zvíťazili v zápase C-skupiny EURO 2012 v poľskom Gdaňsku nad Írskom presvedčivo 4:0 a so štyrmi bodmi sa dostali na čelo tabuľky o skóre pred Chorvátov.

Íri po druhej prehre balia kufre
SITA

O dva góly úradujúcich majstrov sveta i Európy sa postaral Fernando Torres, ďalšie presné zásahy pridali David Silva a Cesc Fabregas. Íri po druhej prehre balia kufre. Španieli nastúpia v záverečnom zápase skupiny 18. júna o 20.45 opäť v Gdaňsku proti Chorvátom. Íri sa v rovnakom čase v Poznani stretnú s Talianmi, ktorí majú na svojom konte dve remízy a na postup musia bezpodmienečne vyhrať.

C-skupina, 2. kolo:
Španielsko - Írsko 4:0 (1:0)
Góly: 4. a 70. Torres, 49. Silva, 83. Fabregas, ŽK: Xabi Alonso, Martinez - Keane, Whelan, rozhodca: Proenca (Port.), 40.000 divákov
Španielsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Xabi Alonso (65. Martinez) - Iniesta (79. Cazorla), Xavi, Silva - Torres (73. Fabregas)
Írsko: Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - McGeady, Whelan (80. Green), Andrews, Duff (76. McClean) - Keane, Cox (46. Walters)

Španieli nastúpili proti Írom aj s útočným hrotom Torresom, na lavičke zostal Fabregas. V írskom útoku Doylea nahradil Cox, ktorý po 90 sekundách vyskúšal pozornosť Casillasa. V 4. minúte však zahrmelo na druhej strane. Iniesta kolmicou vysunul Silvu, odrazenú loptu írska obrana nedokázala odvrátiť, čo využil Torres, ktorý po obídení Warda pravačkou prestrelil Givena. Krátko na to mohol "El Niňo" po presnom centri Xaviho na Arbelou pridať druhý presný zásah, mieril však tesne vedľa bránky. Íri nevedeli založiť súvislú útočnú akciu a strácali veľa lôpt, no Španieli boli vo finálnej fáze zbrklí. V záverečnej päťminútovke prvého polčasu vystupňovali tlak v snahe pridať gólovú poistku, Given však vyrazil strelu Arbelou a v samom závere zneškodnil i pokus Iniestu.

Do druhého polčasu poslal Trapattoni na trávnik Waltersa s cieľom zvýšiť ofenzívnu silu, Íri však naďalej kopili chyby v rozohrávke, čo sa im vypomstilo. Arbeloa s Iniestom ešte stroskotali na Givenovi, no Silva v 49. minúte strelou k žrdi zvýšil na 2:0 pre Španielsko. Favoriti C-skupiny boli pri chuti a po delovke Xabiho Alonsa už španielski fanúšikovia dvíhali ruky, Given však skvelým reflexom na čiare zachránil svoj tím od ďalšej pohromy. V ďalších minútach Íri ožili a skúšali to prienikmi po krídlach. Chybu španielskej obrany nepotrestali Keane s Andrewsom, ktorí ísť sami na Casillasa. V 70. minúte McGeady stratil loptu v strede poľa a po prihrávke Silvu sa presadil Torres - 3:0. Íri mohli vzápätí skorigovať výsledok, chybu Xaviho však nepotrestal Keane a v 83. minúte inkasovali štvrtý gól od striedajúceho Fabregasa.

Hlasy po zápase:
Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Po víťazstve nad Írmi sme na čele skupiny, ešte nás však čaká zápas proti silnému Chorvátsku, ktorý bude veľmi ťažký. Dnes boli dôležité začiatky oboch polčasov, keď sa nám podarilo streliť dva rýchle góly. Íri však bojovali až do konca a nevzdávali sa ani za nepriaznivého stavu."

Fernando Torres, strelec dvoch španielskych gólov: "Dnes to bol z našej strany veľmi dobrý výkon. Mali sme veľký hlad po prvom víťazstve na šampionáte. Celý tím hral presvedčivo, náš systém klapal."

Keith Andrews, stredopoliar Írska: "Španieli sú najlepším tímom, proti akému som hral, o tom niet žiadnych pochýb. Snažili sme sa ich naháňať ako tiene, no nikdy sa nám ich nepodarilo dobehnúť. Španieli sú fantastickí, prehra 0:4 je však pre nás krutá. Snažili sme sa poučiť z chýb zo zápasu s Chorvátskom, no opäť sme doplatili na zaváhania a dostali sme hlúpe góly."

tabuľka C-skupiny:
1. Španielsko   2   1   1   0   5:1   4
3. Chorvátsko  2   1   1   0   4:2   4
3. Taliansko     2   0   2   0   2:2   2
4. Írsko           2   0   0   2   1:7   0

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok