Najvyšší súd odmietol opäť otvoriť Assangeov prípad

TASR, TA3
14.6.2012 18:00

Britský najvyšší súd zamietol žiadosť zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea o znovuotvorenie jeho prípadu. Právnici 40-ročného Austrálčana chceli týmto spôsobom zabrániť jeho hroziacemu vydaniu do Švédska, kde čelí podozreniu zo sexuálnych deliktov.

Najvyšší súd odmietol opäť otvoriť Assangeov prípad
SITA

Najvyšší súd so sídlom v Londýne dnes oznámil, že sa odvolaním Assangea už zaoberať nebude. Tým sa vyčerpali jeho možnosti napadnúť svoju extradíciu v rámci britského justičného systému.

Šéf WikiLeaks sa ešte môže obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu. Podľa expertov však ani tam zrejme neuspeje.

Súd 30. mája rozhodol, že austrálsky počítačový expert môže byť vydaný švédskym úradom. Jeho právnici však ihneď po vynesení verdiktu namietali, že si nemohli dôkladne preštudovať dôkazový materiál, o ktorý sa opieral súdny verdikt.

O vydanie Assangea požiadali švédski prokurátori, ktorí ho chcú vypočúvať pre obvinenia zo sexuálnych zločinov. Tie podľa tvrdení dvoch Švédok spáchal počas návštevy škandinávskej krajiny v roku 2010. Assange obvinenia proti svojej osobe odmieta a tvrdí, že vo Švédsku nebude mať zaručený spravodlivý súdny proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok