Nominanti KDH zlaté padáky vrátia, v strane aj tak skončili

TASR, TA3
14.6.2012 16:25

Bývalý nominanti KDH v železničnej spoločnosti ZSSK Pavol Kravec a Pavol Tarcala vrátia tzv. zlaté padáky, ktoré im boli vyplatené po ich odchode z funkcií. Po takmer trojhodinovom mimoriadnom rokovaní Predsedníctva KDH to na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil líder hnutia Ján Figeľ.

Zároveň oznámil, že obaja dnešným dňom ukončili svoje členstvo v KDH, aby nepoškodzovali jeho dobré meno. "Toto gesto je bezprecedentné vo svojom obsahu a je príkladom pre mnohých iných, ktorých sa to týka," vyhlásil Figeľ.

Kravec ako bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) dostal odmenu takmer 170.000 eur. Tarcala si ako člen predstavenstva odniesol vyše 100.000 eur.

Figeľ zároveň vyzval na vrátenie peňazí aj ďalších bývalých riadiacich pracovníkov, ktorí dostali takéto neprimerané odmeny. "Žiadame predsedu vlády SR Roberta Fica, aby zverejnil údaje o odmenách v štátnych podnikoch resp. akciových spoločnostiach s majoritnou účasťou štátu za posledných desať rokov," povedal šéf KDH.

Líder hnutia zdôraznil, že jeho dôveru sklamali ľudia, ktorým dôveroval. "V rezorte dopravy sa však urobilo toľko za rok a pol, ako za celé dlhé roky nie. Ja osobne som nepodpísal žiadnu konkrétnu čiastku, iba v prípade Slovenskej pošty to bol súhlas s kritériami rok vopred. Zodpovednosť cítim každý deň a som presvedčený, že kto chce vidieť ovocie, tak ho vidí," povedal.

Na margo návrhu poslanca Radoslava Procházku, aby KDH v prípade, že nominanti zlaté padáky nevrátia, vrátilo tieto peniaze zo svojho, Figeľ uviedol, že ten vychádzal zo situácie, že by práve členovia hnutia neboli ochotní vrátiť zlaté padáky. "Som rád, že sa tak obaja rozhodli. Týmto sa myšlienka stáva bezpredmetná," zdôraznil.

To, že k vráteniu peňazí dochádza až po tlaku verejnosti, komentoval Figeľ slovami, že je to napriek tomu pozitívny príklad konania. "Cítim, že táto téma rezonuje, lebo KDH je pred snemom. Niektoré záujmové skupiny majú osobitný záujem na budúcnosti hnutia," myslí si. Na otázku, či je možné, že stiahne svoju kandidatúru na predsedu, odvetil, že sa netreba vzdávať v úsilí o spravodlivejší život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok