Prístup prezidenta nebráni dovládnutiu vlády, tvrdí Hrušovský

TASR, foto: TASR
14.10.2011 14:52

Prístup prezidenta Ivana Gašparoviča nebráni tomu, aby do budúcoročných predčasných volieb dovládol kabinet pod vedením Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Prístup prezidenta nebráni dovládnutiu vlády, tvrdí Hrušovský

Po stretnutí s hlavou štátu to vyhlásil novozvolený predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH).      Gašparovič ešte dopoludnia po stretnutí s Radičovou vyhlásil, že Ústava SR nedáva hlave štátu po vyslovení nedôvery v Národnej rade (NR) SR iné právomoci než odvolať vládu, poveriť niekoho zostavením novej a následne ju vymenovať.

Pripustil pritom možnosť vytvorenia väčšinovej, menšinovej aj úradníckej vlády. "Nechcem teraz polemizovať s jednotlivými možnosťami, ktoré ústava ponúka na hľadanie riešenia. Som za to, aby sme sa v prvom rade pokúsili vniesť do spoločnosti a politiky nový prvok politickej kultúry. Nech už ktorákoľvek z týchto troch alternatív bude použitá, musí byť zodpovedná, aby neohrozovala záujmy SR," zdôraznil Hrušovský.

Aj keď s názorom prezidenta podľa neho možno polemizovať, treba ho rešpektovať. Predseda parlamentu nechcel predbiehať, ako budú súčasnú situáciu riešiť tri zostávajúce strany doterajšej vládnej koalície SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Podľa vlastných slov ešte dnes bude informovať ich predsedov o svojom stretnutí s prezidentom a oni potom zvážia ďalší postup. "Vzniknutá situácia si vyžaduje sadnúť, diskutovať a hľadať riešenie a nevynášať nejaké predčasné rozhodnutia. Preto nechcem zaujímať definitívne stanovisko k názoru pána prezidenta," dodal Hrušovský.

 

TB Pavla Hrušovského po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom:

Prezident dopoludnia avizoval, že v pondelok (17.10.) sa stretne s predsedami všetkých parlamentných strán a spoločne prediskutujú ďalší postup. Nepredpokladá však, že poverí vedením jednotlivých rezortov tých istých ministrov, ako je tomu teraz. "Skôr nie, ako áno," dodal.

Vláda Ivety Radičovej padla po utorkovom (11.10.) hlasovaní v parlamente. Poslanci koaličnej SaS a trojice zákonodarcov z OKS a hnutia Obyčajní ľudia nepodporili rozšírenie dočasného eurovalu napriek tomu, že bolo spojené s hlasovaním o dôvere vládnemu kabinetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok