Beblavý: Ak sa zlaté padáky nevrátia, pomohla by špeciálna daň

TASR
14.6.2012 15:39

Poslanec za SDKÚ Miroslav Beblavý v súvislosti s kauzou zlatých padákov uvažuje o špeciálnej dani, ktorou štát v takýchto prípadoch mohol získať späť časť peňazí. Inšpiráciu našiel v USA.

Beblavý: Ak sa zlaté padáky nevrátia, pomohla by špeciálna daň
SITA

"V súvislosti s neprimeranými zlatými padákmi pre manažérov štátnych podnikov zaznieva otázka, či sa s nimi dá niečo robiť. Ak sa pozrieme do Spojených štátov, v marci 2009 bola zverejnená informácia, že niekoľko stoviek zamestnancov obrovskej poisťovacej firmy AIG má dostať 165 miliónov dolárov na odmenách. Keďže AIG sa v predchádzajúcom roku ocitla na pokraji krachu po strate vo výške 61,7 miliárd dolárov a štát ju musel zachraňovať obrovskou finančnou injekciou, vzbudilo to zúrivú reakciu verejnosti aj politikov," uviedol Beblavý.

"Následne obe snemovne amerického kongresu schválili návrhy zákonov, ktoré by takéto odmeny zdanili v rozsahu 70-90 percent. Spoločný návrh celého kongresu nakoniec nebol schválený, lebo drvivá väčšina prijímateľov odmien ich medzitým na základe verejného tlaku vrátila," dodal poslenec podľa ktorého išlo o deväť z desiatich zamestnancov, ktorí dostali najvyššie odmeny. Zákon napokon nebéol potrebný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok