Agentúra Moody's zhoršila rating Cypru

SITA, TA3
14.6.2012 12:48

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's znížila rating záväzkov Cypru o dva stupne. Za dôvod tohto svojho stredajšieho kroku označila zvyšujúce sa riziko odchodu Grécka z eurozóny a už teraz napätú fiškálnu situáciu Cypru.

Agentúra zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny na stupeň Ba3 z úrovne Ba1, pričom do úvahy vzala nový predpoklad, že Cyprus bude musieť prispieť k podpore svojho bankového sektora čiastkou väčšou, ako bol predošlý odhad, ktorý naznačoval, že pôjde o sumu na úrovni 5 až 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

V utorok Moody's znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti dvoch cyperských bánk a rating ďalšej banky začala revidovať s možnosťou jeho zhoršenia. Za dôvod zníženia ratingov agentúra označila zvýšené riziko odchodu Grécka z eurozóny. Depozitný rating a rating dlhodobých nezabezpečených záväzkov Bank of Cyprus, ktorý je najväčším peňažným ústavom krajiny, Moody's znížila na stupeň B2 z úrovne B1. Banke Hellenic Bank zhoršila depozitný rating na stupeň B1 z úrovne Ba3 a rating Cyprus Popular Bank začala revidovať s možnosťou jeho zhoršenia.

Cyprus, ktorého ekonomika tvorí iba 0,2 % hospodárstva eurozóny, v pondelok naznačil, že pravdepodobne bude musieť požiadať do konca tohto mesiaca o zahraničnú núdzovú pomoc, a to pre svoje banky aj štátne financie. "Tento problém je naliehavý. Vieme, že rekapitalizácia (cyperských) bánk sa musí dokončiť do 30. júna a zostáva málo dní," povedal minister financií Cypru Vassos Shiarly. Na otázku, či možná žiadosť o pomoc sa sústredí na podporu bánk, Shiarly odpovedal, že podľa neho pôjde o komplexný balík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok