Armstrong čelí ďalšiemu obvineniu z dopingu

TASR, TA3
14.6.2012 11:42

Dopingová kauza ohľadom fenomenálneho amerického cyklistu Lancea Armstronga nabrala nový smer. Pôvodne sa zdalo, že Američan sa definitívne zbavil akýkoľvek podozrení z užívania nepovolených podporných prostriedkov, teraz sa však všetko začína odznova.

Armstrong čelí ďalšiemu obvineniu z dopingu
SITA

S novými obvineniami prišla Antidopingová agentúra USA (USADA). Ak by sa preukázala Armstrongova vina, sedemnásobný víťaz Tour de France by pravdepodobne prišiel o všetky tituly a dostal by doživotný zákaz činnosti. Američan dlhodobo akékoľvek previnenie proti pravidlám odmieta.

Pod vplyvom nových obvinení zo strany USADA sa nemôže Armstrong zúčastniť ani na triatlonových súťažiach. Na tento šport presedlal po skončení aktívnej cyklistickej kariéry. Armstrong čelí rôznym obvineniam z dopingu už od roku 1999, kedy prvýkrát triumfoval na najprestížnejších cyklistických pretekoch sveta. Zdalo sa, že definitívnu bodku za touto kauzou urobilo dvojročné federálne vyšetrovanie, ktoré bez akýchkoľvek obvinení uzavreli vyšetrovatelia vo februári tohto roku.

Vedenie USADA informovalo v utorok o vlastnom vyšetrovaní Armstronga a jeho bývalých tímových lekárov. Cieľom USADA nie je dôkaz o uskutočnení trestného činu, ale len snaha preukázať, že došlo k užívaniu nepovolených podporných látok.

Podľa USADA budú súčasťou jej vyšetrovania aj dôkazy z roku 1996 a krvné vzorky z roku 2009 a 2010. Tie sú podľa predstaviteľov agentúry dôkazom "krvnej manipulácie, vrátane EPO a krvných transfúzii."

Legendárny cyklista však opäť všetky obvinenia odmietol. "Nikdy som nedopoval, na rozdiel od mnohých z tých, ktorí ma obvinili. Súťažil som celých 25 rokov ako odolný športovec bez podvodov pri podávaných výkonoch, pričom som prešiel viac ako 500 dopingovými a drogovými testami, no nikdy som nebol pozitívny," uviedol Armstrong vo svojom vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok