Europarlament žiada alternatívne zdroje financovania rozpočtu EÚ

TA3, TASR
13.6.2012 21:42

Väčší dohľad Európskej komisie nad rozpočtami štátov eurozóny a zavedenie takzvaných európskych dlhopisov. To sú dve zásadné legislatívne opatrenia, ktoré dnes poslanci Európskeho parlamentu schválili počas plenárnej schôdze v Štrasburgu.

Europarlament žiada alternatívne zdroje financovania rozpočtu EÚ
TA3

Dnešné uznesenie europoslancov je politickým odkazom pre lídrov EÚ, ktorí sa stretnú na zasadnutí Európskej rady v dňoch 28. a 29. júna, kde hlavnou témou bude príprava budúceho rozpočtového obdobia únie.Zmluva o fungovaní EÚ uvádza, že rozpočet únie má byť plne financovaný z jej vlastných zdrojov. Podľa europoslancov by reforma súčasného systému zavádzajúca alternatívne zdroje financovania, vrátane ustanovenia dane z finančných transakcií či novej DPH na úrovni EÚ, viedla k zníženiu príspevkov členských štátov založených na hrubom národnom dôchodku (HND) z aktuálnych 75 % na 40 % do roku 2020.

Poslanci naznačili, že europarlament nie je pripravený schváliť nariadenie o budúcom viacročnom finančnom rámci bez toho, aby sa dosiahla politická dohoda v súvislosti s reformou systému vlastných zdrojov, ktorá by viedla k ukončeniu jestvujúcich zliav a iných nápravných mechanizmov. Európsky parlament, ako prvá inštitúcia EÚ, prijal 8. júna 2011 svoje stanovisko k rozpočtu na roky 2014-2020.

Európska komisia predstavila svoj návrh sedemročného rozpočtu dňa 29. júna 2011. Dánske predsedníctvo v EÚ by malo predstaviť takzvaný rokovací balík k novému rozpočtu na nadchádzajúcom júnovom summite EÚ, kedy sa touto otázkou bude prvýkrát zaoberať Európska rada (členské štáty). Na prijatie nového sedemročného rozpočtu EÚ je potrebný súhlas poslancov Európskeho parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok