Prieskum: Na celom svete opustí svoju banku do pol roka 9 % klientov

TASR
13.6.2012 19:51

Svoju banku opustí počas nasledujúcich šiestich mesiacov 9 % zákazníkov, pričom 40 % klientov si nie je istých svojím dlhodobým zotrvaním v banke. Tvrdí to celosvetová Správa o retailovom bankovníctve od poradenskej spoločnosti Capgemini a neziskovej asociácie Efma.

Prieskum: Na celom svete opustí svoju banku do pol roka 9 % klientov
SITA

"Hoci sa za minulý rok zvýšil podiel bankových zákazníkov, ktorí prejavili pozitívnu zákaznícku skúsenosť celosvetovo o 7 %, je fluktuácia zákazníkov stále vysoká," informovala dnes spoločnosť Capgemini.
Podľa správy sú zákazníci v niektorých regiónoch so svojimi bankami spokojnejší než v iných. Prieskum, ktorý je súčasťou Správy o retailovom bankovníctve ukázal, že väčšinou sú spokojní severoamerickí zákazníci (80 %), po nich nasledujú klienti zo strednej Európy (71 %), Latinská Amerika (69 %), západná Európa (66 %) a Ázia s pacifickou oblasťou (53 %).

Banky však majú príležitosť zaceliť medzeru nálad a postojov zákazníkov pôsobením na faktory, ktoré pomáhajú upevňovať lojalitu klientov. Ide o najmä o kvalitu služieb, poplatky, ľahký prístup k službám a úrokové sadzby. V prípade mobilných služieb musí najprv dôjsť k ich väčšiemu rozvinutiu, aby sa dostali na rovnakú úroveň používania, ako ostatné kanály.

Capgemini a Efma vidia mobilné bankovníctvo ako kanál, do ktorého budú banky stále viac investovať, aby zlepšili zákaznícku skúsenosť. Podľa správy bude pravdepodobne už do roku 2015 viac než 60 % zákazníkov po celom svete využívať mobilné bankovníctvo. A to aj napriek tomu, že mobilný telefón dnes v porovnaní s inými technológiami prináša najmenej pozitívnu zákaznícku skúsenosť. V mnohom sa však tento spôsob komunikácie s bankou zlepšil. "Ak chcú banky na tomto trhu obstáť, budú musieť upraviť svoje mobilné stratégie tak, aby lepšie zodpovedali veľkosti, profilu a regiónu svojich cieľových zákazníckych segmentov," uviedla spoločnosť Capgemini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok